Over 20 prosent handelsøkning på ett år

- Folk er blitt flinkere til å handle i egen kommune.

NY BUTIKK: Folk i Sørreisa handler mer lokalt enn tidligere. Dette bildet er tatt far åpningen av Coop Extra i november i fjor. Foto: Carina Hansen  Foto: Carina Hansen

nyheter

Det tror ordfører i Sørreisa kommune, Jan-Eirik Nordahl, når han får høre handelstallene for 2016.

Gratangen kommune hadde aller best vekst i handel per innbygger i Troms i fjor. Her økte omsetningen per innbygger med 20,9 prosent. Hakk i hæl kommer Sørreisa kommune som også har hatt en storslått økning på 20,3 prosent. De to kommunene er alene i Troms med en økning på over 20 prosent. Neste på lista, Lavangen, må ned til en økning på 15,4 prosent. Det viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Flere grunner

– Det er gledelige nyheter, sier Nordahl, når Folkebladet presenterer tallene for ham.

Sørreisa gikk fra 35.925 kroner i omsetning per innbygger i detaljvarehandelen i 2015, til 43.203 kroner i 2016. Det er altså en økning på 20,3 prosent, eller 7.278 i snitt per innbygger. Nordahl tror det er flere grunner til at Sørreisa har en slik stor økning i handelsomsetningen.

– Vi har mange fine butikker

– En av årsakene er nok at vi fikk en ny matbutikk, Coop Extra, i november i fjor, som demmer opp for mye av handelslekkasjen. Nå har vi hele tre flotte matbutikker i Sørreisa som er fult på høyde med de aller beste butikkene, sier Nordahl.

– Det andre er at vi har mange andre fine butikker; skobutikken, kiosk, gatekjøkken og fiskebutikken blant annet.

Nordahl tror den største årsaken er endring i handlemønsteret til innbyggerne.

– Folk handler mer, og de er blitt flinkere til å handle lokalt i egen kommune. De finner butikkene de trenger her, sier han.

Ordføreren er naturlig nok glad for det.

– Det er veldig gledelig med denne økningen. Det styrker eksisterende butikker og næringsliv i kommunen.

Det er fortsatt Lenvik kommune som har mest handel per innbygger i Troms. I fjor hadde Lenvik 108.658 kroner per innbygger, noe som er 2,7 prosent økning fra 2015 hvor det var 105.820 kroner. Etter Lenvik kommer Harstad med 98.340 kroner, og Tromsø med 96.517 kroner.