Med et halvt tonn laks i bagasjen

I fjor vant den franske syklisten Jean Marc Bideau et halvt tonn laks. Søndag får han premien overrekket i Frankrike av Salaks AS.

TIL FRANKRIKE Ken Rune Bekkeli (til høyre) i Salaks AS drar onsdag til Frankrike for å overrekke 500 kilo laks til sykkelrytteren Jean Marc Bideau. Til venstre på bildet: Martin Sagerup. 

PREMIE Jean-Marc Bideau stakk av med et halvt tonn laks som premie under Arctic Race of Norway i fjor. Søndag får han overlevert premien. 

nyheter

SJØVEGAN: Bideau passerte som første mann på Lavangseidet under Arctic Race of Norway i fjor sommer. Den lokale bedriften Salaks AS satt opp en premie på et halvt tonn laks for den syklisten som vant nettopp denne etappen.

500 kilo fisk

Onsdag kveld setter flere av Bekkeli-familien seg på flyet til Frankrike med et halvt tonn laks i bagasjen. Overrekkelsen skjer på hotell Grand Hotel de Valloire i de Franske alper under sykkelrittet Tour de France.

– Det var Are Kvistad, kommunikasjonsdirektør i Sjømat Norge som ringte meg og spurte om vi kunne sponse med ei kasse fisk som premie. Jeg svarte at jeg måtte tenke på det. Så ringte jeg tilbake 10 minutter senere og sa han skulle få 500 kilo. Da ble det stilt i telefonen, forteller Ken Rune Bekkeli til Folkebladet.

Viktig marked

– Tanken min den gangen var at det hadde vært artig om en Franskmann vant og at vi kunne overrekke fisken i Frankrike. Og det slo til. Frankrike er et viktig marked for næringa og denne saken har fått enorm oppmerksomhet der, sier Bekkeli.

– Vet du hva han skal gjøre med all fisken?

– Han har ønsket seg laksen på flere måter, noe som filet og noe røyka laks. Det skal lokale produsenter sørge for. Noe skal ha noe selv, men han skal også gi bort fisk til familie, venner og lagkamerater, forteller Bekkeli.

Franskmannen har tidligere fortalt til Folkebladet at laks er favorittmaten hans.

Borgermesteren stiller

En representant fra ASO, arrangøren av Tour de France og Arctic Race, sykkellaget til Bideau og støtteapparatet deres, samt borgermester i Valloire og sjefen ved turistkontoret vil være til stede under overrekkelsen. Mathallen i Tromsø som skal lage maten under overrekkelsen.

– Vi ser veldig fram til denne turen. Det blir travelt, men jeg skal få med innspurten av etappen i Tour de France på lørdag. Det skjer tre mil fra der vi bor. Jeg renner ikke skoa av meg på grunn av sport, men jeg synes slike arrangement er artig og interessant, sier Bekkeli.

Tour de Andørja

Ideen om Arctic Race of Norway- et internasjonalt etapperitt på sykkel langs norskekysten – har på mange måter utspring fra arrangementet Tour de Andørja.

Tour de Andørja startet i år 2000 som et lokalt sykkelritt og inneholder i dag arrangementer innen terrengløp, landeveissykkel, terrengsykkel, motbakkeløp og freeridekjøring på ski.