SJØVEGAN: Bankettsalen i Oslo rådhus full av forventning da H.K.H Kronprins Haakon skulle dele ut førstepremien torsdag.

Trapperullator

Den fikk gründerne Camilla Lindelid Strand og Vilde Lepsøy som har utviklet dusjsystemet AbleOn Medical. Bergensgründerne kunne innkassere hovedpremien på 1 million kroner. Prisen for beste samarbeidsprosjekt på 200.000 kroner gikk til AssiStep som er en «rullator for trapp» som ble lansert i 2015. Den har blitt kjøpt inn av mange norske kommuner, og kan søkes om fra NAV Hjelpemiddelsentralen. Den består av et gelender som installeres langs trappen, koblet til et håndtak som henger ut foran brukeren. Håndtaket gir trygghet og støtte når man går trappa, omtrent som en rullator gir på flatmark.

Slått godt an

– Det var veldig artig å få prisen, men det ligger mange arbeidstimer bak, sier daglig leder og medgründer i selskapet, Halvor Wold til Folkebladet.

– AssiStep har slått veldig godt an. Det siste halvåret har vi fått den i bruk i nordiske hovedsteder. Tilbakemeldingen er veldig bra. Det er nok også noe av årsaken til at vi vant denne prisen, sier han.

– Det starta i 2012, da vi studerte ved NTNU. Vi jobba med å finne forretningsmuligheter. Og en av de tingene vi så var at mange har utfordringer med å gå i trapper, særlig eldre og personer med bevegelsesutfordringer av ulike slag. Vi så at eneste løsningen var gelender eller installere heis i boligen. Vi så det var et behov for noe som gjør det tryggere, men ikke passiviserende eller at det tar så mye plass, sier han.

Dermed ble Assistep utviklet og kom på markedet i fjor. I selskapet har Wold med seg Ingrid Lonar, Jörg Radtke og Eirik Gjelsvik Medbø.

Sverige og Danmark

– I april i år ble den lansert også i Sverige. Der har vi fått veldig gode tilbakemeldinger. Og vi har planer om å lansere den i Danmark til høsten.Vi ser jo at etterprørselen er stor, sier han.

– Hvor stort marked kan det være?

– Vi har nok ikke nådd potensialet som ligger i dette produktet enda. I Norge selges det for eksempel trappeheiser for 200 millioner kroner i året. Så hvis vi kunne ta en liten andel av dette er det jo greie summer, sier Wold.

– Hva blir det neste produktet dere kommer med?

– Nå har vi hendene fulle med å videreutvikle dette produktet og få det ut i flere markeder. Men vi har ideer på flere ting som kommer etter hvert, sier han.