SKALAND: Det så kanskje ut som en tilsynelatende bagatellmessig greie, navnesaken som stod på sakslista til Berg kommunestyre i forrige uke. Men det ble litt diskusjon da politikerne skulle endelig fastsette navnet for to av kommunens veiparseller.

- Når det gjelder disse to veiene i Berg, så har Språkrådet en annen oppfatning enn det vi i kommunestyret har. Vi valgte imidlertid å stå på vårt – vi vil bestemme sjøl, sier ordfører i Berg kommune, Roar Åge Jakobsen.

Nei til apostrof

Kommunestyret vedtok allerede i fjor å kalle Kjerkeveien på Skaland for Ingrid Bjerkås vei. Etter å ha vurdert saken påpekte imidlertid Språkrådet at skrivemåten ikke var korrekt. I stedet foreslo Språkrådet at veiparsellen fra fylkesveien til Berg kirke og rådhus kan kalles enten Ingrid Bjerkås-veien eller Ingrid Bjerkås`vei.

Det ønsker imidlertid ikke kommunestyret.

- Det er jo bare å se for seg veiskiltet med apostrof. Nei, det vil vi ikke ha noe av, sier Jakobsen.

Står på sitt

Den andre veiparsellen gjelder stønnesbotnveien, som kommunestyret i fjor vedtok å kalle Mefjordeide. Språkrådets tilrådning her var å kalle parsellen Mefjordbotneidet, som er godkjent og som også brukes i kartsammenheng.

Men også her valgte kommunestyret å stå på sitt.

- Man hører jo ikke noen si Mefjordbotneidet, så også der bestemte kommunestyret seg for å la navnet være som bestemt, forteller ordføreren.

Må reise navnesak

- Hva nå da?

- Når det gjelder Ingrid Bjerkås vei så skal det være greit, men etter det jeg forstår ligger det en litt mer byråkratisk prosess foran oss i forhold til Mefjordeide. Det bryr vi oss imidlertid ikke om, for vi synes at kommunestyret må få lov til å bestemme hva veiene i kommunen skal hete, sier Jakobsen.

I forbindelse med Mefjordeide-navnet må det reises navnesak for å få godkjent navnet. Dette ettersom det er et nytt navn.

- Brukte dere lang tid på å behandle navnesaken?

- Neida, det var ikke så lenge - kanskje 10-15 minutter.

Berg kommune har som adressemyndighet kjørt en prosess for å fastsette offisielle adresser gjennom vedtak.

Ordfører i Berg kommune, Roar Åge Jakobsen, mener det er på sin plass at kommunestyret sjøl bestemmer hva veiene i kommunen skal hete. Foto: Eirik Dahl