Straffedrama ga spansk sjokkexit mot VM-verten Russland

Spania var enorm favoritt mot VMs vertsnasjon Russland, men taklet ikke presset i straffeparkkonkurransen. To bom sendte russerne sensasjonelt til kvartfinale.

Koke etter straffemissen mot Russland. Spania røk ut av VM etter 3-4-tap i straffesparkkonkurransen. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB scanpix 

De russiske spillerne jubler etter seieren over Spania på straffer i VMs åttedelsfinale lørdag. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix 

Igor Akinfejev gjør den avgjørende redningen som sendte Russland til VM-kvartfinale. Russerne slo Spania 4-3 i straffesparkkonkurransen etter at selve kampen endte 1-1. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB scanpix 

Spanias landslagssjef Fernando Hierro trøster Koke etter straffemissen mot Russland, som tok seg til VM-kvartfinale med 4-3-seier i straffesparkkonkurransen. Foto: Antonio Calanni / AP / NTB scanpix 

ntb sport

Få, om noen, ga Russland en real sjanse mot spanjolene. Likevel er vertslandet å se i kvartfinalen mot enten Kroatia eller Danmark. Mirakelet på Luzjniki stadion i Moskva kom til etter at det sto 1-1 etter ordinær tid.

Etter to perfekte straffer fra Andrés Iniesta og Gerard Pique skjøt Koke rett på Russlands keeper Igor Akinfejev. En direkte svak straffe. Heller ikke Iago Aspas lyktes da han skulle ta Spanias femte forsøk. Denne gangen vartet Akinfejev opp med en glitrende redning.

Dermed vant Russland straffesparkkonkurransen 4-3. Vertenes sisteskanse ble kåret til kampens spiller.

– Jeg føler meg fullstendig tom. Vi forsvarte eget mål gjennom hele annen omgang og i ekstraomgangene, og det lyktes vi med. Vi håpet på straffespark. Spania kan ikke alltid være heldige, sa Akinfejev.

Som ventet dikterte spanjolene banespillet rett fra avspark, men det var en dødball og et selvmål som skulle gi Spania en drømmestart på VMs finalearena. Etter tolv minutter var ikke snart 39 år gamle Sergej Ignastsjevitsj orientert nok i egen boks og fikk trøbbel i en tøff duell med Sergio Ramos. Stopperkjempen, som var både litt klønete og uheldig, styrte Marco Asensios frispark videre i eget nett.

Hands

Å ligge under mot Spania har det siste tiåret vært noe av det tøffeste et lag kan stå overfor. Spanjolene er eksperter på å holde på ballen og drive motstanderen til vanvidd, men i Russland-VM har de vist svakhetstegn i forsvarsarbeidet. I gruppespillet slapp det spanske laget inn fem mål på tre kamper.

Søndag kom en ny defensiv blunder, denne gangen signert Gerard Pique. Fem minutter før pause holdt Barcelona-stopperen en strak arm over hodet etter en corner, og dommer Björn Kuipers var ikke i tvil da Artem Dzjubas hodestøt traff hånden til Pique. Nederlenderen pekte resolutt på straffemerket.

Dzjuba gikk selv bort for å ta straffen. Zenit-spissen taklet presset og plasserte ballen trygt bak Spanias keeper David de Gea. Det var historisk sus over scoringen. Med den ble Dzjuba første russer til å score i en utslagskamp i VM siden Sovjetunionen ble oppløst.

Etter sidebytte fortsatte spanjolenes «power play», og ballbesittelsen bare økte utover i annen omgang. Men sjanser var det lite av i Moskva. Russerne jobbet iherdig i forsvar, og selv med stadig mer slitne bein klarte de å holde Spania fra livet og sikre ekstraomganger.

Over 1000 pasninger

Siden forrige VM er det innført en ny bytteregel. Nå kan lag gjøre et fjerde bytte om en utslagskamp går til ekstraomganger. Søndag ble det sett i praksis for første gang i VM-historien. Spesielt for russerne var det kjærkomment. Flere av vertsnasjonens spillere hadde tendenser til krampe før ordinær tid.

Etter 103 minutter viste kampstatistikken at Spania hadde passert 1000 pasninger. Russerne hadde på samme tid knapt 250.

I det 114. minutt ropte de spanske spillerne på straffe. De mente Ramos ble dratt i bakken etter et frispark, men etter en samtale med VAR-dommere vinket Kuipers spillet videre. Han valgte ikke å se episoden i opptak.

Det hele skulle til slutt avgjøres på straffer, og der var vertslandet sterkest.

– Vi holdt på ballen og måtte være tålmodige, men noen ganger er det veldig vanskelig. Det er tøft å møte lag som forsvarer seg dypt. Gutta er langt nede nå, sa Spania-trener Fernando Hierro, som tok over jobben rett før VM startet etter sparkingen av Julen Lopetegui.
(©NTB)