Det skriver Mattilsynet i en pressemelding lørdag.

Det er produktet Kjøttdeigsnabb merket med siste forbruksdag 13.06.24 som nå trekkes tilbake.

Følgende produkter ble trukket tilbake fredag:

  • Hamburger classic (Best før-dato 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024, 30.03.2024, 01.04.2024)

  • Prima Hamburger (Best før-dato 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024)

  • Trippel cheese hamburger (Best før-dato 26.03.2024)

  • Bacon Burger (Best før-dato 22.01.2024, 05.02.2024) Kjøttdeig 14 % (Siste forbruksdag 21.07.2023)

  • Karbonadedeig (Siste forbruksdag 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023)

  • Kjøttkakedeig (Siste forbruksdag 15.05.2023)

  • Big Beef burger (Siste forbruksdag 20.07.2023, 22.07.2023)

  • Burger Jalapeño (Siste forbruksdag 14.05.2023, 15.07.2023)

Oppfordrer til å kaste produktene

Disse produktene har blitt solgt hos Rema 1000. De er nå fjernet fra butikkene, men forbrukere kan fortsatt ha produktene liggende hjemme.

– Vi oppfordrer forbrukeren å kaste alle produkter med de aktuelle datoen, skriver Randi Støyva, kvalitetssjef i Nordfjord Kjøtt, i en e-post til VG.

Videre skriver hun at det kun gjelder disse produktene, ut fra deres sporing.

– Nå er det viktigst for oss å gjøre det vi kan for at ikke flere blir syke, så vil vi sammen med Mattilsynet etter hvert se på hva vi kan gjøre for å forhindre at dette skjer igjen, skriver Støyva.

– Bakteriene tåler frysing godt

Mattilsynet anbefaler alltid at hamburgere skal gjennomstekes for at de skal være trygge. Med gjennomstekt menes en kjernetemperatur på minimum 70 grader.

– Vask også hender og utstyr etter berøring med både fryste og ferske hamburgere. Bakteriene tåler frysing godt, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet hos Mattilsynet, i pressemeldingen og legger til:

– Særlig utsatte grupper som små barn, gravide og andre med nedsatt immunforsvar, kan bli svært syke av medium stekte hamburgere.

Til VG opplyser Svindland at Mattilsynet fortsetter å spore råvarene til produktene og at nye tilbaketrekninger derfor kan forekomme.

– Foreløpig gjelder dette kun produkter produsert av Nordfjord.

17 smittede – et av de største utbruddene

I en pressemelding skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at det er påvist smitte hos 17 personer, og at dette er at av de største utbruddene av E.coli i Norge.

– Frysing tar ikke knekken på E. coli bakteriene og vi understreker at det er viktig å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter, uavhengig av om de har vært fryst eller ikke, sier overlege Silje Lavoll ved Folkehelseinstituttet.

I pressemeldingen skriver FHI at mistanken mot hamburgere er styrket som følge av pasientintervjuer og omfattende sporingsarbeid.

Tilfellene er bosatt i Trøndelag, Viken, Vestfold og Telemark og Nordland. De to siste er bosatt i Trøndelag, opplyser FHI i en e-post til VG fredag kveld.