– Jeg ble litt sjokkert. Jeg har aldri sett noe lignende før, sier Hearn om familieribba fra Gilde som hun skulle tilberede første juledag.

Hun flyttet fra England til Finnmark i 2008 og bor i dag i Malangen i Troms. Etter 15 år i landet er det ikke første gang hun tilbereder retten.

Fordi de ikke var så mange som skulle feire sammen, bestemte Hearn seg for å dele ribba i to. Da kom det noe ut som lignet på hvitt puss ut av kjøttet.

– Det var veldig ekkelt, og man begynner jo å lure på hvor vanlig dette er. Ingen i huset visste hva det var, sier Hearn.

Mistet ribbe-appetitten

Det ble ingen ribbemiddag på gjengen i Malangen.

– Det luktet ikke dårlig, og jeg tenker alltid at hvis det ikke lukter dårlig, så er det spiselig. Men det var skikkelig ekkelt, sier Hearn og fortsetter:

– Vi endte opp med å ikke spise den og fant heller noe i spiseskapet.

– Har du mistet appetitten på ribbe etter dette?

– Jeg liker svinekjøtt, men nå tror jeg at jeg vil vente litt før jeg spiser det igjen.

Hva som hadde skjedd dersom Hearn ikke hadde skåret ribba i to, orker hun nesten ikke tenke på.

– Det var veldig heldig! sier hun.

Nortura beklager

VG har vist bildet av ribba til Nortura, som eier Gilde.

Dette er en innkapslet verkebyll som ikke er oppdaget i selskapets råvarekontroll. De er veldig vanskelige å oppdage når de ligger gjemt inne i et kjøttstykke, forklarer kommunikasjonssjef Pål Engh i Nortura.

– En verkebyll kan virke udelikat og den kan lukte vondt. Dette er ikke slik våre produkter skal fremstå, og vi beklager at forbrukeren har hatt denne opplevelsen, sier Engh og fortsetter:

– Problemet med å oppdage slike byller er at resten av grisen er like frisk og rask som gris uten verkebyller. I enkelte tilfeller er verkebyller umulig å oppdage, og vi kan bare beklage denne kjedelige opplevelsen med vår ribbe.