«Hvis Biden var Glimt-trener og Trump styrte RBK»

ADVOKAT-MAT: «Bodø/Glimt vinner serien i år. Ingen er i tvil om det. Bortsett fra «RBK-trener» Trump. Han har allerede satt sine advokater på saken», skriver Ronny Trælvik. Her fra et klassisk oppgjør mellom Rosenborg og Bodø/Glimt, fra cupfinalen i 2003, som Rosenborg vant 3-1 etter ekstraomganger. På bildet Runar Berg (t.v.) fra Bodø/Glimt i duell med sin bror Ørjan Berg fra RBK i første omgang.   Foto: Tor Richardsen, NTB

En fotballsesong er jo sjeldent helt uten utfordringer

synspunkt

«En fotballtabell er det ærligste som finnes», uttalte Ivar Hoff en gang. Og er det noe vi trenger nå om dagen, er det ærlighet. Trøst og håp, likeså.

For eksempel når to amerikanere hevder at de begge har vunnet presidentvalget, da kan man regne med — uten noe videre dypdykk i den filosofiske disiplinen logikk — at minst én av dem tar feil. Slik er det nødvendigvis ikke i fotballen, selv om Hoffs sitat om tabellens dokumentasjon burde stå som en påle og viske vekk all tvil.

Sett nå at Donald Trump var fotballtrener. Å ja! Egentlig burde jeg ha trukket fram United og Liverpool, for å nå opp til virkelig erkerivalstatus, men la oss nå heller bare bringe Donald-gutten inn på norske gressmatter. Han er fremdeles den sittende presidenten, tross alt, som i fotballterminologi fungerer som regjerende mester. Seiersvant som han derfor føler seg, bør han nok således være Rosenborg-trener. Unnskyld, alle trøndere!

Men så kommer det inn en ny presidentkandidat, en ny trener, som ikke så mange hadde tippet skulle nå til topps. Det er Joe Biden, og han trener Bodø/Glimt! Nå vel, med Glimts suverene poengfangst, antall mål og generelle begeistring blant fotballelskere, burde man nok tatt dette helt opp på Kennedy-entusiasme. Men Biden får holde.

Bodø/Glimt vinner serien i år. Ingen er i tvil om det. Bortsett fra «RBK-trener» Trump. Han har allerede satt sine advokater på saken. For som han sier: «Bodø/Glimt har scoret en rekke ulovlige mål denne sesongen!» Gir han seg med det? Nei da. «Vi hadde forberedt oss på å vinne. Og vi akter ikke å godta et tap!» For så vidt et korrekt sitat fra virkeligheten. Altså Trumps «virkelighet». Men pytt.

Hva sier så «Glimt-trener» Biden til dette, da? Forsoning, skal du høre: «Vi er alle Glimt-tilhengere, og nå må vi stå samlet som én fotballnasjon.» I skrivende stund er det et gap på 20 poeng mellom lagene. Men trener-Trump mener at ikke alt har gått riktig for seg i flere av vippe-kampene. Trump: «Vi har bevis for at den gule horde fra Bodø faktisk har scoret flere av målene etter at dommeren hadde blåst av og tilskuerne var gått hjem.» Journalist: «Men det er jo nesten ingen tilskuere på kampene?» Trump: «Vi har bevis for at det var titusenvis av tilskuere til stede. Og at noen av dem faktisk scoret mange av målene til Glimt!»

Stopper det der? Å, langt ifra. Biden påpeker at Glimt tross alt har scoret 83 mål til nå, mot RBK sine mer ynkelige 43 nettkjenninger. Trump: «Dette er ikke korrekt, fordi våre scoringer er mye vakrere og skal telle tredobbelt så mye. Det er ikke jeg som sier dette, men fotballeksperter i Brasil. De har aldri sett så vakre scoringer før!»

Serieleder Glimt kan vise til bare ett tap til nå, mens Rosenborg har fem kamper uten poeng. Trump: «Dette er fake news! Vi har ikke tapt en eneste kamp, og kommer heller ikke til å tape noen kamp i framtiden heller!» Biden på sin side mener at alle lag har gjort en god innsats: «Vi må heller satse på å vinne over koronaen. Det er vår viktigste kamp nå.» Trump: «Dette såkalte viruset er like ufarlig som en hårtupé! Det er Brann som har forsøkt å spre denne milde forkjølelsen rundt om i Norge, fordi det regner så mye i Bergen. Så dette er bergensernes skyld. Det blir derfor lagt 100 prosent toll på all Hansa-øl fra i morgen av!»

Journalist: «Men du er jo ikke statsminister i Norge, og kan ikke bestemme slikt.» Trump: «Jeg er RBK-trener. Altså har jeg høyere rang enn både statsministeren og kongen til sammen! At jeg ikke deltar i statsrådene på Slottet hver fredag, skyldes ganske enkelt at jeg selv er den store regenten, og Lerkendal er min bastion.»

I år ble som kjent norgesmesterskapet i fotball for herrer avlyst. Trener-Trump var uenig i den avgjørelsen: «Dette er et sykt påfunn som kommer fra Ålesund. De er nemlig så dårlige i år at de var redd for å bli slått ut av Brattvåg idrettslag allerede i første runde. Det er ikke jeg som sier dette. Det er de beste professorene i Norges Fotballforbund som slår dette fast. De har aldri sett noe lag være så forskremte som Ålesund.»

Fotballsesongen anno 2020 har kanskje ikke så mange Rosenborg-spillere på landslaget som man er vant til å se. Trener-Trump er helt kategorisk i sin forklaring på nettopp dette: «Derfor har heller ikke Norge klart å kvalifisere seg til noe mesterskap. I den perioden da landslaget utelukkende bestod av RBK-spillere, født og oppvokst innenfor den indre bykjerne i Trondheim, var Norge med i alle mesterskap. Og ikke nok med det, landslaget vant også alle mesterskap de stilte opp i. Det var EM, VM, OL, KM og et par til som jeg ikke husker nå, men som min stab kan legge fram bevis på. Igjen, dette er ikke min påstand, det er direktører i UEFA som har dokumentert dette.»

En fotballsesong er jo sjeldent helt uten utfordringer. Journalist: «Trump, du har vel satt norgesrekord i å sparke lojale medarbeidere denne sesongen?» Trump: «Det eneste du som fullstendig inkompetent blekkskriver har lirt av deg av en tilnærmelsesvis sannhet under dette intervjuet, er at vi har satt rekorder. Det gjør vi hver dag. Men det er ikke jeg som sier dette. Det står i Guinness rekordbok.»

Trump: «For alle de 350 personene som jeg ga sparken denne sesongen, fra spillere og assistenttrenere, til gartnere og vaskehjelper, kan vi dokumentere utelukkende naturlige avganger.» Journalist: «Men det er vel ikke noen naturlig avgang når man blir sparket ut av jobben?» Trump: «Jo, når man ikke duger i jobben, da er det naturlig at man får sparken.»

Helt på tampen vil Donald — ikke vår favoritt-Donald, for han bor i Andeby — men trener-Trump opplyse om en ekstra rokade i besetningen. «Alle dommere som ikke dømmer minst ett straffespark per kamp til hjemmelaget på Lerkendal får også sparken. Det skjer med umiddelbar virkning.» Journalist: «Og de andre dommerne, de som fløyter i vei med straffespark til RBK som om de var løpske bilalarmer?» Trump: «De har jeg forfremmet til høyesterettsdommere!»