6. juli hadde Harstad Tidende en artikkel om test av en gigantisk oppdrettsplattform, Øymerd, som tenkes plassert ved Steinavær i Andfjorden. I den forbindelse vil jeg komme med noen bemerkninger.

Etter at alle fjorder og sund nord for Harstad er fylt opp av oppdrettsmerder, flyttes nå oppmerksomheten nordover mot mer åpne områder. Det virker som Harstad kommune er «kollåpen» for utbyggerne. Men dette angår også kommunene på Senja og alle som bruker havet i Steinefjorden.

I artikkelen framstilles dette som framtidas fiskeoppdrett. Øymerd er en åpen merd som slipper alt avfallet ut i vannet. Og dette er ikke noen vanlig merd, men et gigantanlegg som tilsvarer flere titalls merder av vanlig størrelse.

Fiske: Området har en mengde grunner og «platå» som er gyte- og oppvekstområde for mange fiskearter. Dybden varierer fra vel 400 til 20-30 meter. På Kobberåsgrunnan er det 14 meter på det grunneste. Rett sør for Kråkøya er det flere gode uerstø (uer er rødlistet) og langs Sandfallan kveitesett som er mye brukt.

Korallrev: For noen år siden fant forskere fra Havforskningsinstituttet et stort korallrev nord for Klakken. Men det er også koraller sør for Steinem uten at det er undersøkt. Det hender nemlig at det kommer opp korallrester med angler som har vært i botn.

Fugleliv: Øyene har et svært rikt fugleliv. I år er det mye teist, måse, alke, skarv, tenna og krykkja. For et par uker sida så vi sju ørner en dag. Når det er mye småfisk i overflata tar gjerne bestanden av tenna seg opp. Den hekker i store kolonier på Kråkøya. Lundefugl opptrer i små flokker (10-15 stk), men i år er det ikke observert så mange som før. På Rundflesa holder skarven øye med omgivelsene, så mange at det knapt er fotfeste for alle. Hva et gigantanlegg har å si for fuglelivet er vanskelig å si, men noen positiv virkning har det neppe.

Båttrafikk: Havet nord for Steine er bare «støvelhav». Derfor går øst-vesttrafikken sør for Steine. Oppankring av en slik konstruksjon som denne vil kreve store områder og vil være til hinder for trafikken. Selv småbåter vil bli utestengt.

Flora: På grunn av det rike fuglelivet blir grunnen på øyene rikelig gjødslet. Det fører til at Steine har en fantastisk flora. Her kan en også se forandringer som skyldes klimaendringer. Det kan for eksempel nevnes at for 30-40 år siden var det bare en enslig busk i Jammerdalen. Nå er fire-fem kommet til, samt arter som ikke fantes der før.

Turistfisket: Mulighetene for næringsvirksomhet i bygdene på Senja er heller små. Likevel har en over noen år klart å bygge opp noen bedrifter som synes å klare seg bra. Det dreier seg om utleie av hytter og båter til turistfiske. Frovåghamn, Skrolsvik, Flakstadvåg og Meløyvær er eksempler på det. I området der Øymerd tenkes plassert kan en ofte se disse stangfiskerne i aktivitet. Her er det noen av de beste fiskeplassene i indre Andfjorden. Oppdrettsanlegg her vil ødelegge disse plassene. Lederen for bedriften i Skrolsvik, Gunnar Torgersen, er sterkt bekymret for framtida dersom planene iverksettes.

Sjøgang: Fra Nordishavet ruller tungsjyen rett inn i Andfjorden.Når den møter grunnere områder bygger båra seg opp til store høyder. Derfor er holmer og skjær helt renvasket og slipt.Storklakken nord for Steine er helt blankskurt helt til topps, og den er 22 meter høg. Øymerd er beregnet å tåle en bølgehøyde på seks meter. Det nevnes at det er formålstjenlig å få folk på land før uvær. Altså kan en ikke helt utelukke et havari. Hvilke konsekvenser vil det kunne medføre?

Skytefelt: Av og til har Forsvaret skyteøvelser i området END 461 Andfjorden/Skrolsvik. Det kan aksepteres fordi det pågår kort tid. Hvordan stiller de seg til at skytefeltet blir båndlagt?

Kystsoneplanen: I den interkommunale kystsoneplanen for Midt- og Sør-Troms er området avsatt til fiskeriformål. Slik bør det fortsatt være.

Et hellig sted: For mange på Senja og Bjarkøy er Steinavær som et hellig sted. Her er mange spor etter våre forfedre. Idyllen Steine blir vesentlig berørt av et stort oppdrettsanlegg som nærmeste nabo. Allerede i 1994 ble det opprettet landskapsvernområde her, og vernet står enda sterkere i dag. Det vektlegges skjærgård/kulturlandskap/sjøfugl.

Som aktiv bruker av Steine og havet rundt i over 60 år håper jeg at det aldri kommer oppdrett her. Vi vil ikke ha et forurensende utslipp midt i matfatet vårt.

I midten av oppdrettsplattformen Øymerd ligger et driftsbygg i tre etasjer med helikopterdekk. Under dekk er det lagringsplass, teknisk utstyr og fôrsiloer. Plattformen har tre separate og spesialutviklede notposer for fisk. I tillegg skal Øymerd utstyres med et energisystem som hindrer isdannelse på dekk og langs fribord. For å sikre god vanngjennomstrømming i denne øvre delen utstyres Øymerd med et system for tilførsel av frisk vann. Foto: Illustrasjon: Nagelld