Lars Nymo har i innlegget den 15. mars i Folkebladet om terrorsikkerhet sporet fullstendig av. Spørsmålet som ble debattert og votert over i Stortinget samme dag var endringer i lovverket om statsborgerskap for de som utøver eller planlegger terror. Stortinget støttet i all hovedsak regjeringens forslag, med unntak av et punkt om hvem som skal avgjøre når statsborgerskapet skal inndras. Regjeringens flertall med Høyre og Fremskrittspartiet mener det kan gjøre administrativt, mens de øvrige partiene i Stortinget, inklusiv regjeringspartiet Venstre mener dette må gjøres av domstolene. Jeg hørte Stortingsdebatten og det var en sterk og for meg overbevisende argumentasjon for flertallets syn.

I debatten før Stortingets behandling offentliggjorde justisministeren på internett et bilde av terrorister og tekst hvor hun anklaget Arbeiderpartiet om å beskytte terrorister på bekostning av nasjonens sikkerhet. Det var Listhaug som sporet av debatten og ingen andre Lars Nymo. Hun skapte en mediestorm med sitt innlegg. Regjeringen med statsministeren innså ikke fullt ut den skadevirkning som innlegget hadde. Men etter å ha sett reaksjonene både i media, i det samlede politiske miljø inklusiv Høyre og fra ofrene etter 22. juli-terroren, kom Solberg ut med en uforbeholden unnskyldning. Det skyldes også de hatmeldingene som Listhaugs sitt bilde og tekst avstedkom mot Arbeiderpartiet. Unnskyldningene fra regjeringen ble gjentatt i Stortinget av kunnskaps- og integreringsminister Sander og noe nølende også av justisminister Listhaug.

Det er sjelden en sak har blitt grundigere debattert enn terroren den 22. juli 2011. Arbeiderpartiet var sammen med SV og Sp i regjering da. De har aldri unndratt seg det politiske ansvaret for nasjonens sikkerhet. Gjørv-kommisjonen hadde også klar kritikk til regjeringen for mangler i sikkerheten. Arbeidet er blitt fulgt opp og tiltak rulles i tur og orden ut for å forhindre at noe lignende skal skje igjen. I all hovedsak er det samstemmighet i Stortinget om disse tiltakene. Arbeiderpartiet med sine regjeringsvenner tapte det påfølgende stortingsvalget og det er ikke usannsynlig at for mange velgere var nettopp manglende terrorsikkerhet en grunn for å stemme på nåværende regjeringspartnere.

Så skal vi i dette minnes på at det var den blonde nordmannen Anders Breivik med sitt mørkeblå politiske utsiktspunkt med volds- og rasetenkning som var ansvarlig for ugjerningen som tok så mange liv og skadet ytterligere. Det vi må forhindre i Norge er ikke å ensrette blikket mot islamistiske terrorister, men også de som tilhører en voksende nazifisert terrortenkning. Nazismens kjernetenkning er autoritært lederskap, antidemokratisk styresett, voldsbruk og rasisme. Mye av Listhaugs sine følgesvenner uttrykket synspunkter som er temmelig mye i overensstemmelse med slik ideologi. Når ofre fra Utøya står frem med hatmeldinger de mottar er dette temmelig drygt og fullstendig uakseptabelt.

Når Lars Nymo finner det komisk at AUF-lederen Mani Hussain uttaler seg mot Listhaug, undres jeg over hans argumentasjon. Mani Hussain er norsk statsborger og fått arbeiderungdommens tillit til å lede AUF. Da har han en selvsagt rett til å uttale seg på vegne av organisasjonen, samme rett som enhver annen som har det privilegium å være født av norske foreldre i Norge. Eller mener Lars Nymo at han ikke har denne retten? Så må vi tillate ungdom å uttrykke seg noe mer spisst enn de som sitter i regjeringen. I denne saken var innlegget til justisministeren langt mer ytterliggående enn Hussain sitt «kast kjerringa ut».

Jeg er undrende over Lars Nymo sitt innlegg i Folkebladet og kjenner uro over slektskapet i de synspunkter han tilkjennegir.

– Det var Listhaug som sporet av debatten, skriver Are Eriksen. Foto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix