La humla suse

Dette var kanskje ikke noen særlig hyggelig lesning nå like før jul, men tenk over det, når dere nå setter dere til alle julebordene og skal gafle i oss svineribbe, svin som kanskje er foret med soya fra USA eller Brasil.

Kjell Hovde, Bardu

SPRØYTING Dessverre godkjente EU bruken av denne ugress fjerner for ennå 5 år, dessverre.  Foto: Erlend Aas, NTB Scanpix

debatt

Vi har vært like forundret hvert år; «Hvor er det blitt av insektene»? Ja, dere kan så spørre, men etter at vi så TV programmet, hvor EU diskuterte om det skulle være lov å bruke ugressmidlet Roundup, ja, da er jeg ikke i den minste tvil: det skulle ha vær forbudt.

Dessverre godkjente EU bruken av denne ugress fjerner for ennå 5 år, dessverre. Det var merkverdig at det ikke ble stilt enda flere spørsmål om farligheten av dette midlet, som vi alle kan få kjøpt til å fjerne ugress i våre skjønne hager.

Hvorfor er jeg så negativ til bekjemping av ugress i våre hager eller i jordbruket? Jo, vi som er godt voksne husker hvor forbannet vi var på ugresset som voks i vår hage, og vi måtte ligge på kne og luke det bort. Vi var plaget av mygg og mange andre insekter når vi lå der på kne og bannet både på det ene og det andre.

Så kom redningen. DDT. Alle vi eldre husker flitt-sprøyten som ble brukt for å sprøyte både dyr og mennesker. Kyrne ble sprøytet så de skulle bli kvitt insektplagene, og soldatene ble sprøytet for å kvitte seg med lus, dersom de ble utsatt for slike plager. Det viste seg omsider at DDT hadde mange skadelige virkninger, både på dyr og mennesker, at det til slutt ble forbudt, men da hadde alt noen fått kjent skadevirkningene på kroppen.

Nå har vi fått et ugressmiddel som vi alle klappet i hendene for, takket og bukket. Bøndene kunne sprøyte store arealer, kommunene kunne holde ugresset borte fra idrettsanlegg, barnehager, og andre steder hvor det var behov for å holde dette forbaska ugresset borte. Ingen tenkte på de små hjelperne våre som bodde der nede i plenen eller åkeren, nemlig insektene og andre små kryp.

Vi som ha vært hobbyfiskere over mange år, har forundret oss over hvor det har blitt av alle insektene som holdt til over vannflaten, og ga mat til fisken eller til de fuglene som svevde over vannet og fanget insekter.

Det ugressmidlet som nå brukes, inneholder et stoff som heter; glyfosat. Hvor giftig dette stoffet er, det vet vi ikke, for derom strids de lærde. En av de som sto frem på TV fortalte at han hadde sluttet med å fore grisene med for som var produsert på soyabønner, ble en god del fødte svin med defekter. Svineforet hadde et innhold av glyfosat. Ikke vet jeg, men kanskje det er noe i det.

Som leder i B.P var jeg på et sted og orienterte om diverse som omhandlet pensjonistenes hverdag. Til kaffen fikk vi servert noen herlige snitter, og med oppdrettslaks. En av deltakerne spiste ikke rundstykkene med oppdrettslaks, og jeg spurte hvorfor. Jeg vet hva som er i fôret som oppdrettsfisken spiser, og det innehold stoffer som vi mennesker ikke bør få i oss. Kanskje han hadde noe rett i det.

Det produseres i dag en masse matvarer som inneholder såkalte gode oljer, men er de det? Olje som anbefales brukt i matproduksjon, produksjon av dyrefor, og mange andre produkter, men er de det. Jeg bare stiller spørsmålet.

Der nede på marka, er det tusenvis av små kryp som forvandler råten planter til matjord, de er renholdsarbeidere, mat for fuglene og andre dyr. Ja, de er også mat for oss mennesker, når vi tenker oss litt om.

Dette var kanskje ikke noen særlig hyggelig lesning nå like før jul, men tenk over det, når dere nå setter dere til alle julebordene og skal gafle i oss svineribbe, svin som kanskje er foret med soya fra USA eller Brasil. Det samme gjelder oppdrettsfisk. Spis økologisk, dersom noe er økologisk i våre dager. Villsauer fra de norske fjellviddene er kanskje rene for glyfosat, Vi må berge insektene for at verden ikke skal sulte i hjel.