Hekta på Facebook

FACEBOOK: Mandagens problemer illustrerer behovet for reguleringer av nettet for å sikre samfunnskritiske funksjoner.  Foto: Trond Sandnes

leder

Facebook er for lengst oppe og går igjen, og brukere flest har forhåpentlig kommet seg over sjokket tidligere i uken. Da de tekniske problemene tårnet seg opp hos nettgiganten, lå både Facebook og avleggerne Instagram,

Messenger og WhatsApp nede i over seks timer. Problemet beskrives som full kork på motorveien da noen gikk galt under en rutinemessig oppgradering av systemet. Facebook-eier Mark Zuckerberg beklager, for «jeg vet hvor mye du stoler på våre tjenester for å holde kontakt med mennesker du bryr deg om».

Sant nok. Men selskapet bør ikke gi inntrykk av det største problemet er meldinger til venner, hilsener til barnebarna, dokumentering av treningsturer eller kattevideoer.

Det finnes viktigere - og stadig flere - grunner til å stole på driftssikkerheten hos nettgigantene.

Logg inn med Facebook, lyder en velkjent «åpningsreplikk» - til det meste. Døren til Facebooks lokaler i California danner intet unntak, mandag slet de som skulle rette opp feilen med å komme seg inn.

Plattformen har glidd inn som en kommunikasjonskanal i både privat og offentlig sektor. Desto større blir kravene til driftssikkerhet. Og hvem bør ha ansvar for alternative løsninger?

Mandagens problemer illustrerer behovet for reguleringer av nettet for å sikre samfunnskritiske funksjoner. Men nettgiganten står overfor større utfordringer enn dette. Debatten om Facebooks bidrag til polarisering, spredning av falske nyheter, svekkelse av demokratiet fikk en ny omdreining med varslerhøringen i USA denne uken.

Men uavhengig av dette ser både statlige myndigheter, EU og private kunder med økende skepsis på innsamlingen og bruken av de massive datamengdene hos monopolselskapene som snart vet alt om oss.

Datatilsynet har valgt å slette sine Facebook-sider ut fra en personvernvurdering. Det samme gjorde nylig Teknologirådet, et rådgivende organ for storting og regjering. I tidsperspektiv er de aktuelle plattformene fortsatt noe relativt nytt, og på mange vis et eksperiment i fullformat.

At brukere flest kan bli like hekta på sosiale medier som på sukker og tobakk, er dokumentert. Når vitale deler av samfunnsmaskineriet blir like hekta, må teknologimonopolenes makt løftes høyere på den politiske dagsordenen.

Minileder: På dypt vann

NRK Troms meldte onsdag at «Folkebladet på Finnsnes åpner igjen fredag 8. oktober». For ordens skyld; Folkebladet har holdt det gående for fullt under hele koronapandemien. Folkebadet, derimot..

Skikkelig mageplask av NRK, der altså.