Taxfree-ordningen er moden for endring

Kanskje kan Hurdal-forhandlerne peke ut en farbar vei bort fra en utdatert taxfree-ordning?

Folkebladet på lederplass, onsdag 6. oktober 2021

TAXFREE: Milliardene Avinor henter inn i leieinntekter på taxfree-salget brukes til å drifte flyplasser som går med underskudd rundt om i landet.  Foto: Roald, Berit

leder

Taxfree-ordningen er blitt et tilbakevendende tema i norsk politikk — og garantert et punkt på den kommende regjeringsplattformen. Noen er mer spent enn andre på utfallet fra Hurdalsjøen hotell. Flytrafikken tar seg opp igjen etter pandemien, Københavns hovedflyplass Kastrup har store utbyggingsplaner, og kommersiell direktør Peter Krogsgaard tar mer enn gjerne en større andel av nordmenns kvotehandel.

Ap og Sp tenker seg en ordning hvor Vinmonopolet overtar alkoholsalget på norske flyplasser. SV, som en ny regjering trenger støtte fra, vil kutte ut hele taxfree-ordningen, slik også Venstre og KrF går inn for. «Det er en skjønn regjering dere snart har fått», sier Krogsgaard til Dagens Næringsliv.

Problemstillingene er velkjente og argumentene velprøvde. Milliardene Avinor henter inn i leieinntekter på taxfree-salget brukes til å drifte flyplasser som går med underskudd rundt om i landet, det vil si de aller fleste.

En tilsvarende økning på statsbudsjettet er i alle fall ingen enkel løsning. Men det finnes ikke lenger noen fornuftig grunn til at folk som reiser utenlands skal få handle avgiftsfritt, om det noen gang har gjort det.

Skulle hele taxfree-ordningen fjernes, slik det jevnlig tas til orde for, bør det imidlertid skje som et samordnet, internasjonalt tiltak. Ellers er vi drøyt 15 år tilbake i tid, da passasjerene handlet sine kvoter i utlandet og flyene gikk søkklastet med brennbar væske i koffertene og høyere drivstofforbruk.

Alternativt kunne hele kvoteordningen skrotes, og alle edle dråper kreve fortolling etter grensekryssende fly-, ferge- og bilturer. Da blir det bare å ønske regjering og støttepartier lykke til med populariteten, tross alle gode argumenter rundt klima, helse og statlige inntekter når alt handles i Norge.

Det alkohol- og sosialpolitiske instrumentet Vinmonopolet må stadig forsvares overfor EU. Ap og Sps åpning for å la polet selge avgiftsfritt fremstår definitivt ikke som noen «quick fix». Kanskje kan Hurdal-forhandlerne peke ut en farbar vei bort fra en utdatert taxfree-ordning som er brolagt med dilemmaer?

Eller også vise politisk mot til å skjære igjennom ett eller annet sted? Mest sannsynlig ender det med skuffelse for den opprømte Kastrup-direktøren.

Minileder: Klem

En fersk undersøkelse fra Norsk koronamonitor viser at halvparten av de spurte svarer at de etter at restriksjonene ble opphevet har gitt en klem til noen utenfor egen husstand.

Den andre halvparten har da kanskje fått en klem?