Størst, men kan bli vingeklippet

leder

Mandag kveld utløses spenninga. I Troms er mye av usikkerheten knyttet til Arbeiderpartiets skjebne. Ved de siste ti stortingsvalgene har partiet hatt en velgeroppslutning mellom 30 og 50 prosent, med to klare unntak: I kriseåret 2001 deiset partiet ned til 22,1 prosent, mens de ved forrige valg, i 2017, endte på kun 24 prosent.

I den siste partimålingen Norstat har gjort for NRK, kan partiet notere en oppslutning på 22,2 prosent. Ap er riktignok fortsatt største parti i Troms, men Norstat-målingene har vist en svak negativ trend.

Dersom valgresultatet ikke skulle bli bedre enn det målingen viser, vil årets stortingsvalg være en liten katastrofe for Ap i Troms. «Ørnen blant partiene» vil rett og slett stå vingeklippet tilbake i Troms, med kun Cecilie Myrseth som eneste faste mandat til neste storting, altså en halvering av dagens representasjon. At partiets andrekandidat, Nils Ole Foshaug, etter alt å dømme er ute, må smerte stort. Ikke bare for Ap i nord, men også sentralt.

Noe av det mest smertelige for Jonas Gahr Støre med det elendige valgresultatet i 2017, var partiets tilbakegang i nord. Det har Støre uttalt en rekke ganger. Man skulle kanskje dermed tro at større krefter ble satt inn for å vinne tilliten tilbake i Nord-Norge. Lite tyder på at innhoppet som quizmaster ved et lokalt Ap-arrangement i sommer og en sjarmoffensiv på Senja i høst, har kunne lokke verken tidligere eller nye velgere til partiet i Troms.

Folk i nord har åpenbart ikke latt seg sjarmere nevneverdig av vage og omtrentlige signaler om hvor de står i miljøsaken, hva de mener om fremtiden for norsk olje og gass, om de er for eller mot Nord-Norgebanen eller hva standpunktet i rusreformen egentlig er. At det nå er «vanlige folks tur», som valgspråket deres lyder, ser rett og slett ikke ut til å skape begeistring i nord.

Framveksten av flere nye småpartier viser også at velgerne ikke lenger bare stemmer det samme som før, av gammel vane. Så sent som i stortingsvalget 2009 hadde Ap en oppslutning i Troms på hele 36,7 prosent, tall som nå virker helt fjernt.

Selv om Arbeiderpartiet også på landsbasis ser ut til å gjøre et heller dårlig valg, ser det her kanskje litt lysere ut for partiet. I alle fall viser den siste målingen fra Respons Analyse gjort for VG at partiet er i framgang — og at det nærmer seg en oppslutning tilsvarende valgresultatet for fire år siden. Da er det verdt å minne om at valget i 2017 var å anse som et katastrofevalg for partiet.

SV fortsetter fremgangen i Troms, og er inne med ett fast mandat til Stortinget, mens både MDG og Rødt ligger an til et langt bedre valg enn for fire år siden. Totalt tyder det meste på at det går mot et solid flertall for venstreopposisjonen, både nasjonalt og i Troms.

Minileder: Stem i vei!

Antall forhåndsstemmer slår alle tidligere rekorder. Det er bra for demokratiet! Til de som ennå ikke har stemt: Gå til stemmelokalet! Målet må være ny rekordoppslutning.