Små steg mot et mer normalt samfunn

ÅPNE KRANER: Norge åpnes steg for steg. Også ølkranene blir mer åpne. 

Vi kan ikke snuble på oppløpet

Folkebladet på lederplass torsdag 27. mai
leder

Det er små og forsiktige steg regjeringen nå ber oss ta — i retning av et mer normalisert samfunn. Gårsdagens pressekonferanse inneholdt egentlig ikke så mye nytt — vi går som varslet sist fredag inn i en ny fase av gjenåpninga fra torsdag. Mer støy ble det rundt fordelingen av vaksinedoser som nå endres, og om at 500 samfunnskritisk personell inkludert Stortinget skal rykke fram i køen.

Uansett: Regjeringa letter på de nasjonale restriksjonene, og vi går sakte, men sikkert i riktig retning. En normal sommer blir det likevel ikke. Også i år blir det norgesferie på de fleste av oss — og onsdag ble alle sommerens sydenturer direkte fra Tromsø kansellert. Og: Nye tilbakeslag kan ramme oss.

Den nye fasen vi nå går inn i betyr at skoler og universiteter kan ha mer fysisk undervisning. Reglene for innreise til landet blir lettet på. Idretten får åpne litt mer opp — det blir tillatt med flere på trening innendørs og utendørs.

Men breddeiidretten holdes fortsatt igjen — ènmetersregelen skal holdes, en regel som er temmelig absurd, ikke minst for en kontaktsport som fotballen. I beste fall kan det åpnes for kamper i breddeidretten en gang i august. Det er fryktelig lenge til.

Skjenkestedene og restauranter kan ha åpent til midnatt, uten spiseplikt — samtidig som taket for hvor mange som kan delta på arrangementer og besøk blir litt høyere,

Samtidig skjer det viktige bevegelser i Europa: Danmark letter på stadig flere resgtriksjoner. Land som Spania, Storbritannia og Tyskland har nylig gjort det samme. Og sist uke besluttet EU å innføre innføre et korona-sertifikat i løpet av noen uker. Med andre ord: Livet blir litt mer levelig i en rekke land, det blir litt enklere å reise — og det blir mer fart i økonomien.

Helt avgjørende er det nå at tempoent holdes oppe i vaksineringen. Onsdag varslet helseminister Bent Høie at skjevfordelingen av vaksiner endres i Norge i forhold til den opprinnelige planen. Omfordelingen blir 45 prosent, i stedet for 60 prosent.

Det betyr at kommuner med lavt smittetrykk, slik tilfellet er i hele vår region, slipper å gi fra seg så mange doser som man trodde. Og det betyr igjen at tempoet kan holdes oppe gjennom hele sommeren lokalt. Det er et klokt grep fra regjeringen.

Samtidig som Norge åpnes opp er det klokt å ha to tanker i hodet samtidig; Åpenhet og mer aktivitet — og varsomhet og fortsatt strenge smittevernregler. Vi kan ikke snuble på oppløpet.

Minileder: Vær-sug

«Nå kommer sommervarmen til Tromsø», skriver landsdelsavisa Nordlys.

Skal Tromsø stikke av med alt godværet også, nå?