Russelåtene — noe har gått veldig galt

GALT: Et eller annet sted har noe gått inderlig galt med russelåtenes innhold.  Foto: Carina Johansen

leder

«Bounce opp og ned. Jævla hore! Sett deg på kne, før jeg slår deg ned. Jeg vil se deg miste det helt, miste det helt». Denne teksten har dundret ut fra et høytaleranlegg i en russebil i Alta. I Norge. I 2021. Hva de har tenkt, russeguttene som bestilte låta, det vet bare de, men det er på det rene at de har ment at det jo er greit. Det er jo bare guttaspråket.

Guttaspråket er sjargongen som benyttes blant unge gutter. Det innebærer at jenter er horer, feite sådanne. De er noe gutta kan bruke og så kaste. Det er nedsettende og nedverdigede, men altså noe unge jenter i Norge lever under. Og guttaspråket er ikke et ungdomsspråk. Det finnes godt nedover på alderstigen, ned til godt under tenårsalderen.

I et land som fikk tilnærmet sjokk over at vi faktisk også hadde Metoo-saker, snakker altså små gutter fortsatt svært så stygt til små piker. I dette landet kan altså guttunger få oppføre seg som gjennomførte drittsekker. Og om de har på seg russeklær, kan de sågår oppføre seg som sexistiske drittsekker.

Ett eller annet sted har noe gått inderlig galt. Ett eller annet sted har vi som samfunn fullstendig mistet grepet, når de som snart skal bli menn tenker at dette er greit. Og det blir sågar enda verre når man ser at fedre er ute og forsvarer det som noe som hører ungdomstida til.

En russepappa er ute i NRK og forsvarer både russeguttene i Alta og musikken, og begrunner det med at «det har blitt sunget om sex til alle tider». Han refererer til Rod Stewart, og nevner noen linjer fra Stewarts låt «Tonight´s the night», og sier at det er det samme. Oppsiktsvekkende nok, og knapt til å tro.

En gang i tiden kunne menn snakke til kvinner akkurat som de ville, uten andre konsekvenser enn at de i noen kretser bare ble ansett som enda mer menn. Vi er ikke der lengre, og det må noen snarest få gitt guttungene beskjed om.

For dette er ikke greit, og innerst inne vet også guttene det. For de kaller neppe søstrene sine for horer. Tvert om er det ganske sannsynlig at de ville reagert sterkt om noen andre gjorde det.

«Det er dagligdags for våre tenåringsjenter å bli kalt horer. Så vanlig at de snart ikke gidder å reagere når det skjer, skriver Linda Tangen, kjent som «Hjerteskribenten» i Alta, i Altaposten.

For å få bukt med dette, må foreldrene ta tak. Foreldrene må sette grenser og stille krav. Mammaer og pappaer må gå i bresjen, og forlange at våre framtidige menn oppfører seg skikkelig overfor kvinner i alle aldre. Hvis ikke «mister vi det helt», som i den mye omtalte russesangen fra Alta.

Minileder: Store planer

«Jeg har en plan», sier Tommy Stensland fra Målselv, som har kjøpt gamle Bardufoss videregående skole for 15 millioner.

Ja, en viss plan må man nesten ha for hva et område på 143.000 kvadratmeter med 27 bygg skal brukes til...