Så ble korona en del av valgkampen

LIKER IKKE: Helseminister Bent Høie er sterkt kritisk til å åpne kraner og flasker allerede nå. 

Å drive valgkamp på koronapandemien er ikke spesielt fornuftig

Folkebladet på lederplass torsdag 21. januar
leder

Hittil har regjeringen fått kjøre sitt eget koronaregime — uten store innvendinger fra opposisjonen og med stort tillit fra befolkningen. Men nå nærmer valget seg, og dermed blir korona en del av valgkampen. Det er ikke overraskende, men heller ikke uproblematisk. Det er regjeringen som ifølge smittevernloven har ansvaret for tiltak under en pandemi — Stortinget skal kontrollere regjeringens tiltak.

Regjeringens grep og beslutninger under pandemien har stort sett vært en suksesshistorie. Smittetrykket i Norge er svært lavt sammenlignet med de fleste ander land. Nå vil opposisjonen, den nye «firerbanden» bestående av Ap, Frp, Sp og SV, ha sin del av suksessen. Det er kansje forståelig, men ikke nødvendigvis positivt.

«Firerbanden» har med sitt flertall på Stortinget hittil denne uka lansert en pakke for forsterkede tiltak for næringslivet og de permitterte, en tiltaksliste for importsmitte og onsdag ettermiddag det som har skapt mest debatt; Åpning for skjenking av alkohol til spisegjester i områder med lavt smittetrykk.

Dette er utvilsomt politikk og en del av valgkampen. Helseminister Bent Høie og regjeringen er sterkt kritisk til at det åpnes for alkoholservering allerede nå. Han serverte under pressekonferansen onsdag ettermiddag det som ikke ikke kan oppfattes som annet enn en dundrende kritikk mot «firerbandens» alkoholåpning, og sa på direkte spørsmål at Stortinget er medansvarlig dersom dette går galt. Høie viste til Irland, som har hatt en eksplosiv økning i smitten etter at man blant annet åpnet for alkoholservering igjen.

De fire partiene har flertall på Stortinget, og det betyr også at de har makt til å styre mye av koronapolitikken framover dersom de står sammen. Helseministeren sier regjeringen selvsagt vil følge opp Stortingets vedtak, men at det innebærer at andre lettelser kan bli skjøvet ut i tid. Regjeringen har ansvaret for den langsiktige strategien i pandemien, og dersom vi nå skal oppleve at «firerbanden» overkjører regjeringen i enkelttiltak, kan dette bli kaotisk.

Isolert sett er det ingen grunn til å bli opprørt over at regioner med lavt smittetrykk åpner ølkranene og vinflaskene for spisegjester. Eksempelvis er det i vår region ikke registrert ett eneste tilfelle av smitte — og serveringsbransjen har i all hovedsak vært svært flink til å følge opp restriksjoner og krav fra myndighetene. Det problematiske er at «firerbanden» griper inn og overkjører regjeringen i enkeltvurderinger — en regjering som uansett vil sitte med hovedansvaret dersom det går galt.

Vi trenger en våken og kritisk opposisjon. Men å drive valgkamp på koronapandemien er ikke spesielt fornuftig.

Minileder: Farlig, javisst!

Èn av fire nordmenn bruker håndholdt mobil av og til under kjøring, mens ni av ti i en underssøkelse svarer at det er farlig.

På tide å legge vekk mobilen i bil — og logge på livet.