«113» — ny runde og ny seiersgang

SUKSES: Èn million tv-seere følger «113», en serie som også er viktig distriktspolitisk. 

leder

NRKs dokumentarserie «113», med regissør Helga Bones fra Salangsdalen i spissen, vant i fjor «Gullruten» — og er nå i full gang med sin andre sesong. Etter kritikkene å bedømme blir den nye runden en ny seiersgang. Serien har rundt èn million seeere, og blir møtt med nysgjerrighet og interesse fra et bredt publikum. Det blir spennende å følge med på fortsettelsen.

Serien har gitt oss et unikt innblikk i helsearbeidernes, og spesielt ambulansepersonellets, arbeidshverdag. Det har blant annet ført til rekordsøkning til ambulansefaget, blant annet ved Senja videregående skole. Det er en av flere gode sideeffekter av den unike dokumentarserien.

Serie er en bekreftelse på at det norske arbeidslivet og opplevelsene til «vanlige» mennesker er interessant for et bredt tv-publikum. Åpenheten hos både ambulansepersonell og pasienter er helt unik — vi får et sjeldent og nærgående innblikk i den viktige jobben de gjør, og ikke minst i hva som foregår i det norske helsevesenet.

«113» gir oss først og fremst et innblikk i hverdagen til ambulansepersonellet i Nord-Norge og livet ved akutten på Universitetssykehuset i Tromsø (UNN). Den første sesongen handlet om hverdagen til ambulansefagarbeidere i Tromsø og på Finnsnes. Denne sesongen tar oss med enda lenger ut i distrikts-Norge, til Skjervøy og Nordkjosbotn.

Tv-serier som tar seerne med på innsiden av utfordrende og «tøffe» yrker, har vi sett mange av de siste årene. Dokusåper om patruljerende politi, jordmødre og brøytemannskap har gått i flere kanaler, har hatt mange seere og fått varierende mottakelse. «113» er noe for seg selv. Serien treffer bredt og framstår ekte og usminket. Vi havner midt i situasjoner som handler om liv og død — i et område som er enormt stort geografisk. Det er dårlig vær, det er dårlige, glatte veier — men ingenting stopper de som rykker ut til ulykker, akutt sykdom og livskriser.

Slik sett er også «113» viktig distriktspolitisk. Det er en lærebok for politikere, ikke minst de som opererer i de mest sentrale delene av landet — om hvilke utfordringer vi som lever i distrikts-Norge har i vår helt vanlige og litt uvanlige hverdag,

«113» er derfor også viktig i kampen mot sentralisering av helsetjenester, mot nedleggelser av viktige funksjoner og tilbud. Serien dokumenterer hvor viktig det er med helsetjenester nært der folk bor, samtidig som den avdekker at akutt hjelp i enkelte tilfeller kan være uforsvarlig langt unna en del som bor i distriktet.

Serien forteller oss at ambulansepersonell gjør en uhyre viktig innsats både i bygd og by. En innsats det er all grunn til å hylle og ha stor respekt for!

Minileder: 100 år

Tromsø IL skulle feire sin 100-årsdag med seier over Lillestrøm tirsdag. Det ble tap 0-1 på Alfheim.

TIL får bare trøste seg med Knut Hamsuns dikt; «Om hundrede år er allting glemt.»