Feilslått forsvar

Dette må skjerpe kravet til kritisk lesning, slik regjeringen legger opp til i de nye læreplanene.

Folkebladet på lederplass torsdag 5. desember 2019

JULEMAT: Er dette julemat, eller tradisjonsmat? Debatten har gått heftig de siste dagene.  Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

leder

En velbrukt visestrofe forteller om julefreden som senker seg. Det gjør den nok i år også, men først noen runder med en like tradisjonsrik som opphausset førjulsstrid om fremstøt for å fjerne julens ord og symboler. For noen år siden gjaldt det en beslutning om å droppe nisseluer ved noen skoler Drammen, visstnok av hensyn til barn av Jehovas vitner, som ikke feirer jul. Humanetikeres engasjement mot skolegudstjenester er en sak med videre perspektiv og hvor det var nødvendig med noen sentrale retningslinjer. Årets adventstid ble innledet med et stort oppstyr på sosiale medier og enkelte nettsteder om at Seljord ungdomsskole i Telemark hadde byttet ut ord som «julemat» og «juleball» med «tradisjonsmat» og «skoleball», og at elever angivelig skulle ha fått korreks for feil ordbruk.

Nå kunne man jo tro - og i det lengste håpe – at det gammelnorske og førkristne ordet «jul» ville ha en konfliktdempende effekt, sett opp mot det engelske «christmas», «kristmesse». Uansett er mulige angrep mot ordet et perifert fenomen, i skolen og ellers i samfunnet – men like lettantennelig som en juledekorasjon med stearinlys og kreppapir. Det hjalp heller ikke at Seljord-saken viste seg å være upresist og mangelfullt gjengitt blant dem som siterte og kommenterte den.

Gjengivelsen av saken på nettstedene Document, Resett og Human Rights Service ga den forventede temperaturen i kommentarfeltene. Det burde holdt med det. Men tre av fire regjeringspartier slengte seg på. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad rykket ut til forsvar for vår «tusenårige kristne historie». Hans statsrådkollega og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner, fastslo at vi selvsagt skal jul for jul, og begge med obligatorisk spørsmål til sine Facebook-følgere om de var enige. Frp-representanter var ute i samme ærend.

I kommenteringens hete har skolens rektor mottatt alvorlige trusler. Og som så ofte før fyres det opp under forestillingen om muslimer som vil julen og norske tradisjoner til livs, med de følger dette vil få i et polarisert samfunnsklima. Dette må skjerpe kravet til kritisk lesning, slik regjeringen legger opp til i de nye læreplanene. Da er det en god idé å gå foran med et godt eksempel. For julen er faktisk ikke under angrep.

Minileder: Fram med laksen

Salaks vil etablere et visningssenter på Oslo Lufthavn Gardermoen for å endre det negative synet mange har på oppdrettsnæringa.

Så får vi se med tiden om de lykkes med å konvertere en og annen til glad-laks.