En oppfordring vi skal ta på alvor

ALVORLIG PROBLEM: – Selv om mistenkelig kjøring ikke nødvendigvis kan knyttes til rus, er det viktig å si fra, skriver Folkebladet på lederplass. 

Bedre enn noen gang er vi i stand til å hjelpe politiet i deres livsviktige arbeid. Grip sjansen!

Folkebladet på lederplass onsdag 27. november
leder

Flere ruskjørere har i det siste blitt tatt etter at folk har fått mistanke om ulovlig kjøring, og deretter varslet politiet. Det er godt å registrere.

Bilistene har fått sine dommer i Senja tingrett, men det er likevel ikke straffeutmålingen vi skal ha lengst framme i pannen når vi veier for og imot om vi skal kontakte politiet. Da er det hensynet til eget og medtrafikantenes liv og sikkerhet som er valutaen.

Også denne helgen ble bilister i Troms og Nordland luket bort fra veiene på grunn av ruskjøring. Og lenger sør i landet kunne det endti tragedie, hadde det ikke vært for at politiet ble tipset om en litauisk semitrailer som vinglet på en tungt trafikkert riksvei i Telemark. Med to i promille var sjåføren og hans flere titalls tonn tunge kjøretøy en dødsfelle på veien.

Forrige uke gikk Morten Hole ved Harstad politistasjon ut og takket årvåkne bilister for at de sier fra. Samtidig ber han oss om å tipse enda mer, rett og slett fordi jobben er altfor stor for politiet alene.

Det er en oppfordring vi skal ta på alvor – av hensyn til egen og andres sikkerhet på veien. Og selv om mistenkelig kjøring ikke nødvendigvis kan knyttes til rus, er det viktig å si fra. Uavhengig av bakenforliggende årsak, må uaktsom kjøring slås ned på.

Vi har tidligere tatt til orde for at alle biler burde vært utstyrt med et dashbordkamera. Takket være denne innretningen har flere stygge episoder blitt festet til minnekortet, og bilistene har fått inndratt sine førerkort.

Bedre enn noen gang er vi i stand til å hjelpe politiet i deres livsviktige arbeid. Grip sjansen – til medtrafikanter og samfunnets beste. Vi har alle et ansvar for å melde fra om trafikal adferd som setter andres liv i fare.

Minileder: Sliter på glatta

Tirsdag sto igjen et vogntog fast på nullføre på senjasiden av Gisundbrua. Det skjer stadig oftere at særlig utenlandske tungbiler får problem de norske bakkene på det vi vil kalle normalt vinterføre.

Ja, det er ikke akkurat o’hjul med din glede.