Sensasjonell satsing på Senja-hoteller

HOTELL: Slik ser man for seg at hotellet og kulturhuset, samt logistikkpunktet foran skal bli seende ut.  Foto: Illustrasjon: Senjen Holding AS

leder

Det er høy «gni seg i øynene»-faktor over hotell- og reiselivsplanene på Finnsnes og Senja som ble presentert torsdag. Ryktene har gått lenge; nå er de materialisert. Sterke finanskrefter i regionen, med to superkjendiser på laget, vil bygge to hoteller med til sammen over 300 rom på Finnsnes og Husøy. Trolig snakker vi om investeringer på over én milliard kroner.

Hotellplanene på Husøy har vi hørt mye om. Nå kommer en revolusjonerende og sensasjonell samlet satsing på reiseliv som Finnsnes og Senja aldri har sett maken til. Selskapet Senjen Holding ser for seg å bygge hotell på Husøy med 150 rom, et kombinert hotell og kulturhus på Finnsnes med «minst» 150 rom, samt ruste opp Lundkaia og området rundt i en gigantisk reiselivssatsing.

Et luftslott — eller realistiske planer? Spørsmålet må selvsagt stilles, og noen forbehold må tas. Men alle potensielle skeptikere bør snarest merke seg hvem som står bak. Noen av disse finansielt sterke kreftene har allerede realisert Kunnskaps- og næringsparken, inkludert den lokale «skyskraperen» av et leilighetsbygg på Lundneset. Nå har Senjen Holding AS allerede overtatt Kunnskaps- og næringsparken og Lundkaia, som fra nå blir hetende Senja havn. Oppkjøpet av Klauva inngår også i reiselivsplanene, samt byggingen av et parkeringshus ved Kunnskaps- og næringsparken.

Bak Senjen Holding står Br. Karlsen-konsernet, Bernh. Lund AS, Senjen Invest, Riven Holding, Thabo Energy og investeringsselskapene til sykkelprofil Thor Hushovd og eks-alpinist Aksel Lund Svindal. Kjendisfaktoren er skyhøy, og et godt taktisk grep for å skape maksimal oppmerksomhet rundt prosjektet.

Det er all grunn til å la seg begeistre av planene, som åpenbart vil gi Finnsnes og Senja et løft det knapt er mulig å forestille seg dimensjonene på. Vi bør også merke oss utsagnet fra styreleder Ole-Martin Lund Andreassen i Senjen Holding om at «vi har fått på plass et eierselskap med god lokal forankring, som har tilstrekkelige finansielle midler». En meget interessant formulering.

Den store politiske debatten om gigantplanene vil først og fremst handle om to ting: Vil man tillate at det bygges et hotell som på tegningen er 12-13 etasjer høyt — og ikke minst; vil nye Senja kommune gå inn i reelle forhandlinger om å realisere et nytt kulturhus med stor konsertsal på Finnsnes? Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at det vil utløse en voldsom debatt. Men den må bare komme.

Minileder: Klesvask

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (Høyre) slo i Stortingets spørretime fast at soldatene i indre Troms må vaske sitt kroppsnære tøy selv.

Mens han nynnet på Jenny Jenssens låt «Du må pinadø vaske klean dine sjøl».