«Uverdig og useriøst av regjeringspartiene»

STRID: Det er pinlig å høre på krangelen mellom Trine Skei Grande og Siv Jensen. 

leder

Vi har en underlig politisk situasjon i landet. Ei uke etter kommunestyre- og fylkestingsvalget er det intern krangel i regjeringen som preger nyhetene, og det hele framstår både uverdig og useriøst. Venstre og partileder Trine Skei Grande har lenge slitt i motvind, og det skuffende valgresultatet har skapt indre uro i partiet, en uro så sterk at det rasles med sabler rundt om i diverse lokallag.

Mens Trine Skei Grande selv sier at hun vet tilliten til henne er sterk, har flere ledere i lokallag landet rundt tatt til orde for det motsatte. Nestleder Abid Raja spiller et dobbeltspill i offentligheten, der han på den ene siden sier at han støtter Grande, samtidig som han deltar i debatter og skriver kronikker der han uttrykker sin bekymring for partiets framtid. At han selv er en av kandidatene til å ta over som partileder, gjør ikke saken noe bedre. Inntrykket av et desimert og splittet parti er entydig.

Deres regjeringspartner i Frp har også slitt på meningsmålinger, og disse to partiene har i den siste tiden vært i tottene på hverandre i full offentlighet. Etter at nevnte Raja fredag gikk ut i et intervju på NRK og karakteriserte deler av Frps politikk for «brun propaganda», der han blant annet nevnte Frp-leder Siv Jensen og den omstridte Sylvi Listhaug som gjentakende eksponenter for dette, har sinnene vært i kok i begge leirer.

Ikke minst har innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim reagert kraftig og krevd en unnskyldning fra Raja, men også Jensen har kommentert det med spydige kommentarer om både Raja, venstreleder Trine Skei Grande (som har stilt seg bak uttalelsene til Raja) og partiet Venstre. Å sitte i regjering sammen med et parti man selv mener jevnlig forfekter såkalte brune verdier er mildest talt oppsiktsvekkende, og noe Frp selvsagt ikke kan leve med. I programmet «Politisk kvarter» mandag ble parodien komplett. I den påfølgende debatten mellom Helgheim og lederen i Viken Venstre, Arjo van Genderen, fortsatte bare skittkastingen.

Genderen sto fast ved at Frp stadig forfekter brune verdier, og «fisker etter stemmer i brune dammer», mens Helgheim nektet på at noe slikt finnes i Norge overhodet, supplert med sleivspark mot Raja som blant annet: «Abid Raja gjør bare det han til enhver tid mener tjener han selv best og hopper og spretter hit og dit. Det er ikke så mange som tar han seriøst»

Kortversjonen er at det var svært pinlig å høre på, og at det var forsvinnende lite som tydet på at vi hørte to representanter fra en samarbeidsregjering. De har begge valgt å danne regjering sammen, men sitter i full offentlighet og slår hverandre i hodet.

Å sitte i regjering er ingen lek der man skal drive med offentlig skittkasting seg imellom. Derfor må denne uverdige og infantile ordkrigen stanses, gjerne av statsminister Erna Solberg. Denne barnslige sandkassekjeklingen må opphøre.

Minileder

Spor i snøen

Det skapte stor oppstandelse på Facebook at Fjordgårds ILs sporsetter, som brukes til å lage skiløyper, var søkk vekk. Men den var ikke stjålet, bare flyttet på.

Ikke sporløst forsvunnet, med andre ord.