Seks av syv Sp-ordførere i Midt-Troms?

VINNER: Toralf Heimdal er den aller største vinneren og et symbol på Sps seiersmarsj.  

leder

I beste — eller verste fall, alt etter som man ser det, kan seks av syv kommuner i Midt-Troms få Sp-ordførere.

Sannsynligheten er imidlertid størst for at det blir tre eller fire. Uansett forteller disse resultatene alt om hvilken posisjon Senterpartiet har havnet i etter det historiske valget.

Tre kommuner er bankers for Senterpartiet. I Målselv gjorde Bengt Magne Luneng et brakvalg. 47,1 prosent av velgerne stemte på Luneng, et åpenbart «protestvalg» mot både Arbeiderpartiet og Høyre, som sitter klistret med ansvaret for nedbyggingen av helikopterbasen på Bardufoss. Sittende ordfører Nils Foshaug og Ap fikk bare 29,2 prosent av stemmene, og han er ute i kulda.

I Bardu er Senterpartiets dominans total. 63 prosent stemte på Sp og gir Toralf Heimdal full tillit og klart flertall. Ap oppnådde 19,9 prosent av stemmene, mens stortingsrepresentant Regina Alexandrova og Høyre endte på stusselige 10,5 prosents oppslutning.

Også i Salangen sørget Senterpartiet for knus og knekk. Sigrun Wiggen Prestbakmo hanket inn 46,8 prosent av velgerne, og har stødig hånd om ordføreklubba. Mer spennende blir det i Dyrøy. Her er fortsatt Ap og Marit Alvig Espenes største parti med 39,3 prosent av stemmene, men Sp og Kjell-Sverre Myrvold følger hakk i hel med 35,4 prosent — og holder alle muligheter åpne i forhandlingene.

I Lavangen gjorde Ap et godt valg med 43,7 prosent av stemmene, og det kan gå mot et ordførerskifte, fra Sps Bernhard Halvorsen (33,7 prosent) til Aps Hege Beate Myrseth Rollmoen. I Lavangen avgjør Høyre, med 22,6 prosent av stemmene, hvem som får ordførerklubba i hånd.

I Sørreisa er det ingen tvil. Her var sittende ordfører Jan-Eirik Nordahl i den spesielle sitausjon at hans største konkurrent var hans egen datter, Linn-Charlotte Nordahl fra Senterpartiet. Men «familiefeiden» endte med overlegen seier og rent flertall til pappa Jan-Eirik med 51,4 prosents oppslutning, mot Linn-Charlottes 19,5. Det store spørsmålet er nå om Linn-Charlotte blir varaordfører, eller om partiene synes det blir vel nære forbindelser.

Den største spenningen knytter seg til nye Senja kommune. Her er alt åpent. Dagens maktkonstellasjon i Lenvik kommune, med Høyre, Sp, KrF og Frp, klarte akkurat å sikre seg flertall med 23 mandater, i et kommunestyre som har 45 seter. Dersom Sp skulle samarbeid med Ap vil de ha 24 mandater og flertall.

Forhandlingene er i full gang — og det store spørsmålet er hvor Sp lander. Partiet sitter på alle kort, og bestemmer i realiteten hvem som får makt og hvem som blir ordfører i nye Senja kommune.


Minileder: Heia Finnsnes!

I kåringen av vinnere og tapere i valget, finnes det en klar vinner. Det er Finnsnes valgkrets, som gikk fra stusselige 36,5 prosents valgoppslutning — til 59,1 prosent!

Det er en seier for lokaldemokratiet.