Prislappen på skolematen

Burde gi Ap gode kort å gjenopplive saken

Folkebladet på lederplass 12. august 2019

GRATIS: Ap kjører fram gratis skolemat som valgkampsak. 

leder

Kan noen egentlig være imot en reform hvor elevene får måltider servert på skolen i stedet for å ha med matpakke?

For de borgerlige partiene er Aps kamp for gratis skolemat først og fremst et spørsmål om prioritering, der de selv satser på tiltak for styrket læring. Men selv om ni av ti elever har med seg matpakke, er det neppe mange foreldre som vil protestere mot en avlastning? Det er nærliggende å henvise til de varme skolelunsjene i våre naboland og Europa for øvrig.

Denne ordningen ble aldri innarbeidet i sosialdemokratenes skoleutbygging i etterkrigs-Norge, hverken budsjett- eller bygningsmessig. De fleste skolebygninger står dermed på noe av et nullpunkt i møtet med en skolemåltidsreform.

Å beregne prislappen på en slik reform blir dermed en utfordring. Aps anslag på tre milliarder kroner dekker innkjøp av matvarer til et enkelt brødmåltid, men ikke de installasjoner og ombygninger som serveringsforskriftene krever, slik Kommunenes interesseorganisasjon KS har påpekt.

Et sentralt poeng hos Ap er at elever som kommer sultne på skolen, er dårlig rustet for læring. Følgelig må det vel serveres både frokost og lunsj? Enklere blir ikke regnestykket når Jonas Gahr Støre plutselig vil ha også videregående med i ordningen.

I årets valgkamp må Støre & co belage seg på noen påminnelser om SVs skolematfremstøt i 2005, da Kristin Halvorsen lanserte valget mellom kylling og laks. Prosjektet ble skutt ned av Ap. Eller mer presist, redusert til et valg mellom rødt og grønt eple under den rødgrønne regjeringen.

Å gjenopplive saken, burde gi Ap noen gode kort i en tid med mistrøstige målinger og et nær forestående kommunevalg. Men en bedre avklaring av organisering og finansiering må nok til for å duellere med hovedmotstanderen Høyre om skolepolitisk prioritering.

Parallelt med uklarhet rundt og utvidelse av forslaget har Ap nedjustert sitt opprinnelige spleiselag mellom staten, kommunene og foreldrene til å «finne ulike løsninger lokalt». Dette lyder fornuftig nok, og burde være et greit startpunkt for en reform som mange vil hilse velkommen.

Men et ansvarlig styringsparti må også kunne svare for hva den reformen man ser for seg, vil kreve av plass på offentlige budsjetter fremover.

Minileder: Gratulerer, Finnfjord!

Finnfjord AS leverte ei omsetning på over èn milliard kroner og et overskudd på ufattelige 150 millioner kroner i 2018.

Snakk om å ha penger til over pipa!