Alle biler burde hatt dashbord-kamera!

Vi har alle et ansvar for å melde fra om trafikal adferd som setter andres liv i fare

Folkebladet på lederplass 16. mai 2019

HJELP: – Politiet trenger all hjelp de kan få i kampen mot hasardiøs adferd i trafikken, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

leder

Stadig flere bilister går til innkjøp av dashbordkamera. Og godt er det. Politiet trenger all hjelp de kan få i kampen mot hasardiøs adferd i trafikken.

– Hvor er bilistenes vett, spør en syklist i Harstad som har vært nær ved å bli meid ned flere ganger, senest mandag ettermiddag.

Nå skal vi vokte oss vel for å skjære alle bilister over én kam, for det er vår oppfatning at de aller fleste opptrer aktverdig og hensynsfullt i trafikken, også i Midt-Troms. Spørsmålet er likevel høyaktuelt, og noen hendelser i løpet av de siste dagene fortjener oppmerksomhet.

En tipser, med kamera i bilen, har gitt Harstad Tidende tilgang til en hendelse som utspant seg på Stangnes mandag kveld. Filmen viser at avisas tipser blir forbikjørt i stor fart, og det stopper ikke der. Ytterligere én bil blir passert i en uoversiktlig høyresving, og imot kommer to motorsyklister.

En annen episode ble dessverre aldri festet til filmen. Hadde den blitt det, hadde vi sett en bilist som i 40-sonen på Seljestad foretar en hasardiøs forbikjøring med trafikk imot. Hvorpå han fortsetter ferden i en ubestemmelig, men voldsom fart sett i forhold til fartsgrensen på stedet.

Hendelsen skjer ved skolestart kl. 08.15. Med politi til stede, ville vedkommendes status ganske så sikkert blitt endret fra bilfører til fotgjenger.

Etter å ha sett videoen fra det første eksempelet, uttaler politistasjonssjef Frank Sletten at forholdet vil bli fulgt opp. – Bilisten setter andre trafikanter i en svært farlig situasjon som kunne ha ført til ei alvorlig ulykke med uante konsekvenser for trafikantene, poengterer stasjonssjefen. Dermed levner han liten tvil om hvilken farefull ferd de to intetanende motorsyklistene var ute på — egentlig.

– Det er denne typen ferdsel vi vil ha bort, poengterer Sletten. Det er enkelt å slutte seg til sørreisaværingen Slettens konklusjon. Hendelsen i Harstad er ikke unik. Det skjer også i vår region.

Vi har alle et ansvar for å melde fra om trafikal adferd som setter andres liv i fare. Og det er her dashbordkameraet, bokstavelig talt, kommer inn i bildet. Bedre enn noen gang er vi i stand til å hjelpe politiet i sitt livsviktige arbeid. Grip sjansen — til medtrafikanter og samfunnets beste.

Minileder: Ellers noe nytt?

SAS-sjef Rickard Gustafson frykter en sommer med forsinkelser, innstillinger og kaos i flytrafikken, ifølge NRK.

Ja, hvorfor skulle denne sommeren skille seg ut fra alle andre?