Festen er over, selv om det er kake igjen

– I disse dager øker flyskammen hos nordmenn. Fra før har vi sett en økende eksosskam, en tiltagende plastskam og en tildels forsiktig forbruksskam, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Ole Berg-Rusten, NTB Scanpix

leder

Det er altså ikke det at det ikke er kake igjen. For det er det. Det er masse kaker, med tykk, deilig krem, vidunderlig fyll og vakker topping. Problemet er at kremkaker fort skaper gris. Samt avgasser og kloakk. Nå må vi altså begrense kakefesten, og så blir spørsmålet om vi kan finne noe annet enn kake å kose oss med. Og om vi kan snu forvente, bortskjemte kakespisere.

Flåsete inngang til miljøtemaet, men i alle fall en svært forenklet måte å forklare det vi står overfor. I disse dager øker flyskammen hos nordmenn. Fra før har vi sett en økende eksosskam, en tiltagende plastskam og en tildels forsiktig forbruksskam.

Skam nytter, sa forskningsleder for teknologi og bærekraft ved SIFO/OsloMET, Torvald Tangland, på NRKs Debatten, tirsdag kveld. Tangland viser til at vi nordmenn i økende grad tenkter at teknologien vil reddes oss, og at vi derfor bare kan fortsette kjøpefesten. Imidlertid er ikke det nok. Vi må ta ned forbruket, og at det vil merkes. Hva om vi ikke gjør det, spurte programleder Fredrik Solvang? Da har vi et problem, svarte forskeren.

Det er en sannhet som krever en viss moderasjon. For vi kommer ikke til å få et problem. Vi har et problem, uansett hvordan vi snur og vender på det. Vi må gjøre grep, men i dag er det kun noen få av forbrukere som er villige til å gjøre de ofrene som kreves. Og vi har kun noen ytterst få folkevalgte som våger å foreslå de grepene som må til. I oss mennesker ligger det en innebygget endringsvegring. Når vi har det bra, og det har vi jo i dag, er vi svært lite villige til å endre noe som gjør at vi får det verre. Mange av oss er så lite endringsvillige at vi ikke en gang vil endre noe til det bedre. Det tryggeste er tross alt som det er.

I et slikt landskap skal vi altså få til å fråtse i mindre kaker, men heller spise økologisk og bærekraftig. Vi må handle én dyr sofa som varer hele livet, framfor å kjøpe fem sofaer avhengig av moten. Det vil neppe møbelprodusentene og motemagasinene synes er en god idé. Og vi har et like stort problem i politikere som ikke er modige nok til å våge å gjøre tiltak som vil gjøre dem mindre populære.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sto i samme debatten og advarte mot skam-begrepet, snakket ned klimaproblematikken og framsnakket behovet for å fly. Dette gjør politikeren fordi han vet at det er det velgerne vil høre. Det er ingen fare. Alt er trygt og godt. Bare sov videre, så skal forskerne finne opp en dings i morra som redder verden.


Minileder: Kald nasjonaldag

Det er fortsatt en uke igjen til 17. mai og værprognosene er derfor fortsatt litt usikre siden det er så langt frem i tid. Men blir det slik prognosene viser nå, blir det litt kaldt vær på nasjonaldagen i Midt-Troms i år.

Da blir det vel bunad og ullsokker.