«Erna — fortsatt stjerna i Høyre på opptur»

FremtidsVyer?  Foto: Tegning: Trond Sandnes

Helikoptrene — eller mangelen på sådanne i Nord-Norge, vil åpenbart bli et tema

leder

Erna Solberg er ubestridt stjerne i Høyre når landsmøtet innledes fredag. Applausen vil runge — ikke minst fordi partiet er på opptur igjen på meningsmålingene.

Den siste målingen fra Oponion kom som bestilt for Erna Solberg. Høyre går fram hele fire prosentpoeng til 26,1 prosent. Det er ett prosentpoeng mer enn Arbeiderpartiet oppnår. At Ap går ned tre prosentpoeng er mer enn oppsiktsvekkende av et parti i opposisjon — som de siste ukene har kunnet vasse i «gode saker» å ta regjeringen på. Men det lykkes ikke Jonas Gahr Støre med, og det vil nok Erna Solberg utnytte for hva det er verdt i sin landsmøtetale.

Høyre bryter en langvarig trend på denne målingen, og befester posisjonen som landets største parti. Erna Solberg har sagt det før, og vil trolig si det igjen i landsmøtetalen: – Folk ser at det går godt i Norge — og at elendighetsbeskrivelsene ikke stemmer.

Høyre har kommet på offensiven igjen etter uroen rundt abortsaken og KrFs inntreden i regjeringen. Andre stridstemaer som Ap og opposisjonen ellers kunne ha utnyttet, vil heller ikke kaste lange skygger over landsmøtet.

Politiske kommentatorer påpeker at det nye Vestlandet Høyre vil avvise lakseskatten regjeringen nå utreder — og flere fylkeslag, ikke minst i nord, krever en kraftigere ordlyd i resolusjonen om økte forsvarsbevilgninger. Helikoptrene — eller mangelen på sådanne i Nord-Norge, vil åpenbart bli et tema.

Høyre har rollen som det ledende partiet i det som trolig er tidenes bredeste og mest sprikende koalisjonsregjering. Det er et godt stykke politisk arbeid å holde båten stødig og godt flytende. Erna Solberg holder roret og roen også i egne partirekker. Frykten for at Høyre skal drive en viss grad av selvutsletting med et sprikende regjeringsprosjekt er overdrevet. Faktisk oppnår partiet nå omtrent samme oppslutning som ved valget i 2017. Det er rett og slett oppsiktsvekkende, og burde virkelig bekymre Jonas Gahr Støre — som ikke klarer å høste politiske seire slik vi historisk er vant med i et opposisjonsparti.

Akkurat nå ville et stortingsvalg trolig gitt regjeringsskifte. Men det er på grunn av regjeringspartnerne, som taper terreng. Unntaker er KrF akkurat i denne målingen — men oppturen for den nye regjeringspartneren er ikke stor nok til å holde det borgerlige flertallet i live.

Men Erna kan likevel se løndsmøtedagene lyst i møte. Høyre holder stødig kurs.

Minileder

Ta en potet

Tromspotet på Silsand får støtte fra regjeringen for å forske på det arktiske lysets påvirking på grønnsakproduksjonen.

Poteten går lysere tider i møte.