Det ble jul allikevel — neste år...

Det skjedde i de dager...  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Hvorfor i all verden ble nyheten om at julegata uteblir først offentliggjort 30. november?

Folkebladet på lederplass tirsdag 4. november
leder

Reaksjonene har vært sterke og skuffelsen stor etter at det ble kjent av den tradisjonsrike julegata ikke kommer opp på Finnsnes i år.

Nå har Sparebank1 Nord-Norge bestemt seg for å koste ny julegate til byen. Det er svært prisverdig. Men på grunn av lang leveringstid blir det ikke julegate før neste år.

Og da melder spørsmålene seg: Hvorfor i all verden ble nyheten om at julegata uteblir først offentliggjort 30. november? Den gamle var utslitt og er blitt destruert. Det har både Finnsnes Forum og Lenvik kommune visst lenge. Og hadde dette blitt opplyst til innbyggere og næringsliv noen uker tidligere, kunne Finnsnes etter alt å dømme hatt julegate allerede i år, og sluppet flausen med en ei naken og mørk storgate.

– Vi er enige med innbyggerne som synes det er trist at det ikke kommer opp noen julegate i Finnsnes sentrum, opplyste banksjef Siri Lund i Sparebank1 Nord-Norge til Folkebladet mandag morgen. Hun hadde som svært mange andre fått med seg nyheten Folkebladet brakte rett før helga om at det i år ikke kommer opp noen julegate gjennom Storgata i Finnsnes sentrum — og alle reaksjonene i etterkant.

Nå henter Sparebank1 Nord-Norge penger fra fondet for samfunnsutbytte. Banken har de siste årene delt ut over to milliarder kroner til ulike prosjekter i landsdelen. Nå dysser pengene ned over julegata på Finnsnes. Dette er en del av Samfunnsløftet som er bankens strategi for fordelinga av samfunnsutbytte til allmennyttige formål i landsdelen. Banken ta initiativ til å være med å bidra til tiltak hvor man ser et behov som treffer, som i dette eksempelet; ny julegate til Finnsnes.

Julegata på Finnsnes er et samarbeid mellom Finnsnes Forum og kommunen, og det er brannvesenet som henger opp og tar ned julebelysningen. Nå er både Lions, brannvesenet og Finnsnes Forum koblet på saken, og det blir et dugnadsarbeid for å få den opp. Finnsnes Forum skal bestille ny julegate, og Lions og brannvesenet skal henge den opp.

Men det er fire-fem måneders bestillings- og leveringstid på ei julegate, som Siri Lund anslår vil koste flere hundre tusen kroner.

- Vi skal ihvert fall ha julegata på plass i god tid til neste år, sier Siri Lund. Det er flott, men samtidig uforståelig at det ikke er tatt grep tidligere fra Finnsnes Forum og kommunen.

Så får vi i årets julehøytid trøste oss med den spektakulære lysparken som Lions på Finnsnes har sørget for rundt Finnsnesvannet.


Minileder: Fattig mann

Målselv-ordfører Nils Foshaug spiste ti fattigmenn på et drøyt minutt i en konkurranse med rådmann Ole Frode Mikkelgård på Rundhagmartnaen.

Som en oppvarming til tidenes budsjettkutt i kommunen?