Vis nå litt folkeskikk, vær så snill

Lan Marie Berg har flere ganger fått brev med grove voldstrusler. Politiet har ikke klart å finne ut hvem som står bak.  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

leder

Mennesket Lan Marie Berg er gravid. Kvinnen Lan Marie Berg og hennes kjæreste, mennesket Eivind Trædal, har gjort det mest fantastiske to personer kan gjøre. De har samme startet ferden mot å bli foreldre.

Og siden de to menneskene Lan Marie Berg og Eivind Trædal er offentlige personer, så har media funnet det betimelig å lage saker på det. Dette har, dessverre ikke veldig uventet, fått internettets mange troll til å strømme til tastaturene.

Det er så man kan spørre seg hva det er som feiler folk. Hva er det som får mennesker til å skrive, sitat: «Herregud, formerer hun seg og? Stakkars Norge», sitat slutt, som en kommentar til at et annet menneske er blitt med barn. I hvilket parallelt univers befinner slike skribenter seg?

Mennesket Lan Marie Berg og mennesket Eivind Trædal er også politikere. De representerer begge Miljøpartiet de Grønne, og har gjennom sine posisjoner våget å framføre flere omstridte forslag. Som byråd i Oslo har Berg stått for en politikk som skal redusere bilbruken, etter hennes syn til beste for miljøet til de som bor der. Dette har selvsagt ikke gått upåaktet hen.

Det kan synes som om enkelte norske fossilbilister har samme forhold til bilen sin som amerikanske våpenlobbyister - et hellig ett. Og at de som mener at bilbruken må ned, og som tar i bruk virkemidler som bomringer og parkeringsgebyrer, helst bør altså jages fra landet. Spesielt når de ikke er «kroniske norske». Og i tillegg noe så skrekkelig som kvinne som våger å ha tydelige meninger om noe så mandig som bil. Da har man tydeligvis et kinderegg man kan mene hva man vil om. Det er å håpe at Miljøpartiet de Grønne gjør alvor av det de har sagt til VG, å anmelde forholdene. Dette er nemlig så langt unna greit som det er mulig å komme.

Retten til å mene at Berg, Trædal og Miljøpartiet de Grønne tar feil er hellig. Retten til å argumentere mot bompenger og drivstoffavgifter det samme. De som mener at det er greit å forpeste naturen, fylle himmelen med CO2 og parkere gratis hvorsomhelst — nårsomhelst, de skal få lov til å mene det. Men de kan ikke få lov til å mene at andre mennesker ikke har livets rett, bare fordi disse menneskene har et annet syn enn de selv.

Vår barn er dommerne som skal avgjøre hvem som hadde rett. La oss gi dem ei historiebok som ikke er full av grisete, skammelige kommentarer.

Minileder

Herre fregatt

Milliardfregatten KNM «Helge Ingstad»kolliderte natt til torsdag i Stureterminalen i Hjeltefjorden, med tankskipet «Sola» TS.

Det norske forsvar vurderer nå å slutte å navigere etter sola.