Dårlig samvittighet for å handle på nett?

ØKER PÅ: Nordmenns netthandel med inn- og utland er henholdsvis doblet og tredoblet i perioden 2011 til 2017.  

Varehandelen lokalt og nasjonalt må få nødhjelp

Folkebladet på lederplass 5. oktober
leder

Svikter du lokalt næringsliv når du en søndag formiddag tar fram pc-en og drar på shopping i alle verdens nettbutikker?

Floraen av nettbutikker i inn- og utland er åpenbart en trussel mot handelsnæringa i Midt-Troms, som den er det ellers i landet. At styrkeforholdet (målt i omsetning) her til lands i 2018 vil være 500 milliarder mot 25 milliarder i favør fysiske butikker, er kanskje ikke egnet til å gi frysninger på ryggen.

Ser vi imidlertid på utviklingen, som viser at nordmenns netthandel med inn- og utland er henholdsvis doblet og tredoblet i perioden 2011 til 2017, tegnes et mer alvorstynget bilde med innslag av gåsehud. Ikke minst når vi samtidig vet at økningen i butikkhandelen var på bare17 prosent i samme periode.

Mange butikker sliter tungt, også lokalt, og i Norge er flere anerkjente kjeder gått konkurs i år. Det vil være forenklet matematikk å legge all skyld på Amazon, eBay og Komplett, men at netthandel gjør et betydelig innhogg i det lokale matfatet, hersker det liten tvil om. En rask titt i reolene til postkontor og budfirma støtter ytterligere opp om dette.

Det vil selvsagt være naivt å tro at nordmenns shopping på nett vil avta. Den vil fortsatt ha god fart, men forhåpentlig er vi fremdeles et godt stykke unna amerikanske tilstander der Amazon.com har tvunget flere kjøpesentre i kne, for så å overta lokalitetene til bruk som lagerplass. Ser du for deg Amfi på Finnsnes som et lagerlokale for Amazon et ukjent stykke tid inn i framtida?

Befolkningen er delt i synet på netthandel versus lokal varehandel i butikk. Mens noen, uten snev av blygsel, bruker byens forretninger som prøverom, for så å dra frem mobilen og bestille på nett, har andre motsatt holdning til å sende pengene ut av regionen og ut av landet.

Hva som er mest rett må selvsagt være opp til den enkelte å kjenne på, men svaret er på mange måter gitt dersom man ønsker et lokalt næringsliv med slagkraft og godt utvalg til konkurransedyktige priser.

Og varehandelen lokalt og nasjonalt må også få nødhjelp ved at regjeringen må fjerne momsfritaket på utenlandshandel opptil 350 kroner. Dagens ordning gir nemlig utenlandske selskap urimelige fortrinn, hvilket også rammer lokalt.

Men: Svikter du lokalt næringsliv ved å handle på nett? Og bør du ha dårlig samvittighet? Svaret er i utgangspunktet ja, men dog ikke helt uten forbehold. Hvis varen du etterspør ikke er å få kjøpt lokalt, eller hvis prisdifferansen er betydelig, skal man kunne gå med med rak rygg i møtet med lokalt næringsliv. Hvis varen derimot finnes et sted nært deg, og til en pris som representerer den høyst subjektive størrelsen «akseptabelt påslag», er situasjonen en annen.

Da er det all grunn til å ta et dypdykk i eget indre for å vurdere størrelsen på engasjement og omtanke for det lokalsamfunnet vi er en del av.

Minileder: Blålys

Styret i UNN utsatte torsdag behandlingen av foreslåtte endringer i ambulansetjenesten, som blant annet ville innebære at Gryllefjord og Stonglandseidet legges ned.

Blålysene blinker.