Vår nye fiskeriminister Harald Tom Nesvik hadde knapt nok satt seg i statsrådsstolen før han tirsdag kunne bekrefte at han kommer til Husøydagan. Nesvik har tydeligvis forstått dette seminarets status og betydning i fiskerinæringa.

Alt ligger til rette for en utrolig spennenede fiskeripolitisk debatt, med tre partiledere — og en fiskeriminister som møter i «løvens hule» for første gang i sin nye rolle. Debatten i regi av NRK og Folkebladet sendes direkte på TV i NRK2, i radioens P2 og streames på nrk.no og Folkebladet-TV.

At sylferske Nesvik stiller setter en ekstra aktuell spiss på debatten. Han er en drven politiker, med 20 års fartstid på Stortinget, blant annet som parlamentarisk leder i Frp. Nå er han tilbake i politikken fra sin jobb i brønnbåtselskapet Sølvtrans. Husøydagan blir hans første mulighet til å møte næringa ansikt til ansikt og samtidig dele sine tanker om norsk fiskeripolitikk med seere og lyttere over hele landet.

Fiskeriministeren er mer enn andre ministre viktig for alle fiskerisamfunn, inkludert Husøy. Per Sandberg har rakk aldri å sette sitt preg på fiskerinæringen i samme grad som han har gjort overfor oppdrettsnæringen. I Per Sandbergs tid ble «trafikklyssystemet» for vekst etablert. Det var riktignok ikke hans idé, men han sto for gjennomføringen. På fiskerisiden har Sandberg bidratt til flere enkeltvedtak, men han har ikke skiftet politisk retning i de store sakene.

Årsaken til dette finner vi i Stortinget. Sandberg arvet saken om leveringsforpliktelser for trålerflåten. Den saken nådde aldri votering i Stortinget. Regjeringen Solberg er en mindretallsregjering. Det er ikke flertall på Stortinget for ytterligere liberalisering av regelverket. Det skjønte etter hvert Per Sandberg.

Harald Tom Nesvik må også forholde seg til de politiske tyngdelovene. Ethvert forsøk på ytterligere liberalisering kommer til å bli skutt ned i Stortinget. Dermed ligger rammebetingelsene fast. Det kommer de til å gjøre inntil Arbeiderpartiet eventuelt bestemmer seg for å kaste sine gamle fiskeripolitiske tanker på bålet. Det blir spennende å høre Nesviks tanker om dette på Husøya.

Minilederen: Reklame?

Fiskeriminister Per Sandbergs avgang har skapt store avisoppslag Europa rundt, blant annet i Italia og England.

Om det er god reklame for norsk sjømat, er vi mer usikre på.