Mobilforbud i skolen — et klokt valg

Skolene og kommunene må tas med på råd hvis et nasjonalt forbud skal innføres.

Folkebladet på lederplass 10. august 2018

MOBILFORBUD Flere skoler i regionen har prøvd ut et mobilforbud — blant annet Finnsnes ungdomsskole.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

leder

Flere skoler i regionen har prøvd ut et mobilforbud — blant annet Finnsnes ungdomsskole, og rapportene er positive.

Nå nærmer skolestart seg igjen, og tidligere utdanningsminister for Ap, Gudmund Hernes, har dratt i gang en ny runde i debatten med sitt utspill om et nasjonalt forbud mot å ha mobiltelefoner i klasserommet.

Utspillet er klokt, og debatten er viktig. Fordi det ikke bør herske ett sekunds vil om at mobilen gir dårligere konsentrasjon — og dårligere resultater for spesielt de svakeste elevene. Sosiale medier, og spesielt meldingsapper som Jodel, kan lett brukes til mobbing og uthenging. Et nasjonalt forbud bør derfor vurderes.

Frankrike har tatt debatten, og gjort en klok beslutning. Nasjonalforsamlingen har vedtatt at elever under 15 år ikke får bruke mobilen på skolen. Selv om det fortsatt vil være lov å ha telefonen med seg, må den være avslått.

Smarttelefoner gjør oss mer ukonsentrerte. Det vet vi blant annet fra trafikken, der politiet nå ønsker at straffen for å bruke telefonen mens man kjører skal skjerpes, eksempelvis med prikkbelastning. Men også i skolen er mobilbruk sterkt problematisk, fordi den får tankene og konsentrasjonen vekk fra matteboka — elevene er mer opptatt av om noen har likt et bilde man har postet på Instagram eller ei melding man har fyrt avgårde på Snap.

Forskere levner ingen tvil om at smarttelefoner har gjort arbeidslivet mindre produktivt, fordi konsentrasjonsevnen svekkes og mer av tiden brukes på sosiale medier. At det samme gjelder skoleelever er selvsagt.

Selvsagt kan smarttelefonen være et nyttig verktøy i undervisningen. Men det er ikke en god nok grunn til å tillate mobiler på skolen uten begrensninger. En undersøkelse fra 2015 fra London School of Economics viste at mobil- forbud ga vanskeligstilte elever bedre karakterer. De flinkeste var upåvirket.

I dag kan skolene selv bestemme hva slags regler for mobilbruk de ønsker. Noen har tatt steget for langt, og dratt det ut over lovens grenser, blant annet ved at elever ikke har kunnet ha med mobilen på skolen i det hele tatt. Et forbud bør praktiseres slik at det ikke skal være umulig for foreldre å få kontakt med barna i skoletia.

Skolene og kommunene må tas med på råd hvis et nasjonalt forbud skal innføres.


Minilederen: Garanti

Politikerne i formannskapet i Lenvik var i sterk tvil da de sa ja til å gi Finnsnes i Fest en garanti på en halv million kroner for at artistene skulle si seg villig til å gå på scenen selve festhelga. – Dette må være en engangsforeteelse, sier Frps Tonni Nylund.

Kan politikerne gi en garanti for det?