Fiskeriminister Per Sandberg har fått seg ny kjæreste. Hun er fra Iran. Det må være lovlig, men er kanskje omstridt på ytterste høyre fløy i Frp.

For noen uker siden reiste Per Sandberg på ferie til Iran sammen med den nye kjæresten. Det har utløst mye kritikk.Det mest alvorlige ved feriereisen er statsrådens brudd på sikkerhetsreglene. Han tok med seg jobbtelefonen til Iran, og det viser seg også at statsråd Sandberg har hatt den med seg til Kina også. Denne må nå skannes av sikkerhets-myndighetene.

Det er ikke bare menneskekroppen som kan bli rammet av uønskede virus i utlandet. Det gjelder i aller høyeste grad også mobiltelefoner. I alle norske militærleirer har det vært et godt synlig oppslag som tjener som en daglig påminnelse om å være forsiktig med hva man sier: «Du snakker, hvem lytter?». I en moderne tidsalder, der nesten all kommunikasjon flyr gjennom luften, har plakaten fortsatt sin misjon. Det fremstår som uklart om Sandberg forstår dette godt nok.

Statsminister Erna Solberg har understreket at Sandberg har gjort en annen feil. Han orienterte henne ikke om hvor han var. Ifølge regelverket skal statsrådene alltid være tilgjengelig og Statsministerens kontor (SMK) skal vite hvor regjeringsmedlemmene befinner seg. Sandberg varslet ikke før dag to i Iran. Har Solberg ikke mer kontroll på sine statsråder?

Fiskeriministeren og hans nye kjæreste har dessuten fått en del kritikk for å ha rosemalt det iranske regimet. Dette er en kritikk som også er berettiget, men stiller seg i en litt annen kategori enn den uvørne mobiltelefonbruken og manglende varsling til SMK.

Samtidig er dette en kritikk som kan få alvorlige konsekvenser — for Sandberg. Det er likevel vanskelig å tenke seg at kjærlighetsforholdet skal medføre at Sandberg må forlate sin post som statsråd. Bahareh Letnes blir neppe en norsk variant av Wally Simpson-saken.

Aftenposten har i en serie artikler fortalt historier om hvordan forsvarsansatte og diplomater har fått sine liv forandret over natten på grunn av endret sikkerhetsklarering. Diplomater har blitt til-bakekalt til Norge med store økonomiske konsekvenser. Dette er et signal om at norske myndigheter tar rikets sikkerhet på alvor, og i denne konteksten er Per Sandbergs Iran-reise pinlig for stats- ministeren.

Minilederen: Sentrumsfest

Fest-deltakerne er enige om at Finnsnes i Fest hører hjemme på torget, midt i byen.

Vi er enig. Festen må stå i sentrum.