Vi hører formaningen, hver gang flyet er klart til avgang: Mobilen skal settes i flymodus eller slås av, i likhet med alt annet elektronisk utstyr. Og hvor påkrevet er det egentlig å følge denne regelen fra mobilenes barndom, med tanke på nye og teknisk mer avanserte flytyper som er kommet til siden den gang? Regelen er viktig, fremdeles. Luftfartstilsynet levner ingen tvil om det.

I et NRK-innslag tirsdag ble det fastslått at strålingen fra mobiltelefoner kan påvirke systemene i alle fly og dessuten forårsake støy på pilotenes øretelefoner. Særlig viktig er det at forbudet respekteres under oppstigning og landing, når pilotene er mest avhengig av presis navigasjon. Det ligger grundige tekniske analyser og risikovurderinger bak det regelverket flyselskapene følger, understreket inspektør Ståle Rosland i tilsynet.

Representanter for flyselskapene satte to streker under svaret, i det samme innslaget. Og det kan vel heller ikke være særlig tvil om at passasjerene normalt følger anvisningene som blir gitt. Den som måtte ha grusomme hensikter vil formodentlig velge en «sikrere» metode enn å ha mobilen i feil modus; det finnes visstnok ingen flyulykker med mobiltelefonbruk som kjent årsak.

At ulykkesrisikoen er tilstede, er imidlertid grunn nok til å holde på regelen. Men samtidig melder det seg noen spørsmål knyttet til kontroll og oppfølging. Å gi passasjerene et vesentlig medansvar for egen sikkerhet, er i og for seg et godt prinsipp. Men er det et rimelig forhold mellom den sikkerhetskontrollen passasjerene går igjennom i terminalen og den høflige anmodningen de møter inne i kabinen?

Svære ressurser er satt inn for å avsløre metallgjenstander og noen milliliter for mye bodylotion og sjampo. Av med beltet, opp med pc-en. Men trolig er det mer sannsynlig at en medpassasjer vil slumse med avknappen enn å planlegge et terrorforsøk. Risikoen skal selvsagt ikke bagatelliseres, og sikkerhetsregler er til for å følges. Fagfolk får vurdere detaljrikdommen i dem. Og det er neppe noe folkekrav å utvide kontrollapparatet. Men med den klare meldingen fra Luftfartstilsynet bør det kanskje vanke noe i tillegg til overbærende smil når det kommer ringelyder fra bagasjehyllen under landing?

Minilederen: Badet i svette

Endelig ble det skikkelig badetemperaturrer også i Nord-Norge.

Med godt over 30 grader i skyggen flere steder i Midt-Troms, opplevde iallfall de fleste å bade i svette.

– Risikoen skal selvsagt ikke bagatelliseres, og sikkerhetsregler er til for å følges, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Trond Sandnes