To finnsnesværinger, Erik Jensen og Thomas Hansen, var for snart ti år siden med på å få igang det som i dag er kjent som Akutthjelpen. Det er et landsomfattende trygghetsnett for distriktene, en nasjonal ordning hvor lokale frivillige får opplæring i førstehjelp, slik at de kan rykke ut til hendelser hvor ambulansen har problemer med å komme fram fort nok.

Prosjektet var i utgangspunktet en prøveordning med sikte på å teste ut hvordan idéer fra lignende prosjekter i USA og Sverige kunne nyttiggjøres i Norge. Børge Hognestad, prosjektleder for akutthjelp og fagutvikler i SNL, fremholder den store betydningen prosjektet med utspring på Finnsnes hadde i oppstartsfasen. Den gangen for snart ti år siden, var det 150 brannmenn i seks kommuner i Midt-Troms som skulle være «prøvekaniner». Så gode har resultatene vist seg å være at man i dag i 2018 har et nettverk bestående av tett på 5000 akutthjelpere spredt rundt i hele landet. Det er en imponerende utvikling.

Opplæring, utstyr og utrykninger i forbindelse med akutthjelpordningen er i dag finansiert gjennom et spleiselag mellom giverne til SNL og kommunene, men SNL ønsker at akutthjelpen skal bli en nasjonal standard der kommunene skal ta et større ansvar.

Uansett finansieringsmåte har akutthjelpordningen i løpet av ti år rukket å bli et viktig bidrag for å skape større trygghet rundt om i distrikts-Norge. Ambulansesjåfør Thomas Hansen og overbrannmester Erik Jensen i Lenvik brannvesen fortjener stor kredit for den «fødselshjelpen» de ga prosjektet i startfasen.

Minilederen: Hva fotball en gang VAR...

Videoassistert dømming, eller VAR, kan også bli aktuelt i Eliteserien i Norge etter suksessen under Fotball-VM.

Fotball kommer aldri mer til å bli hva det en gang VAR.

Thomas Hansen var pådriver for akutthjelpen fra starten av. De fem første årene av prosjektet eksisterte var han med på opptrening av personell. Foto: Privat