Til sengs med mobil

At mobilen er med til sengs og på do, bekreftes i undersøkelsen. Og det offentlige rom er mer privatisert enn noen gang.

Folkebladet på lederplass 11. juli 2018

PÅ DO – At mobilen er med til sengs og på do, bekreftes i undersøkelsen, skriver Folkebladet på lederplass.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

leder

56 prosent av det norske folk anser seg som mobilavhengig, ifølge en under- søkelse foretatt for VG. Og har nå alle de øvrige 44 prosentene svart helt ærlig? En mobilbruk som tyder på avhengighet er noe man finner i alle aldersgrupp-er, men foreldre med barn under 16 år og - neppe overraskende - personer under 30 år er overrepresentert i tabell-en. Overraskende er vel heller ikke svarene på hva man ville savne mest uten mobil: å være tilgjengelig for andre, å følge med på det som skjer, bruke sosiale medier, osv. I tillegg til å være et nyttig hjelpemiddel til mange formål er mobilen utviklet med det formål å skape avhengighet; det er det liten tvil om.

Parallellen som ofte trekkes, er tobakk - som produsentene har tilsatt stoffer som visstnok gjør røyken mer avhengighetsskapende enn heroin. Nå er jo ikke skjermavhengighet noe nytt. TV-slave har vært et velkjent fenomen siden fjernsynets barndom. Det nye består i at vi bærer skjermen med oss og bruker den hele tiden. I USA er rehabiliteringstilbud for mobilavhengige en bransje i vekst. Her hjemme nøyer vi oss fore- løpig med ”hjelper deg”-journalistikk. Men gode råd og drahjelp er det uansett behov for på denne fronten.

Mobilen er designet for å forstyrre oppmerksomheten vår, advarer nevropsykolog Thomas Zoëga Ramsøy. Nå kunne man kanskje tenke at konsentrasjonen tvert imot er på topp, for eksempel hos en flokk sommerglade ungdommer - for den saks skyld hos to kusiner på feriebesøk hos besteforeldrene - i kontinuerlig snapping og chatting med hver sine vennegrupper og tilsvarende liten oppmerksomhet mot hverandre.

Men når hjernen ustanselig avbrytes av skiftende impulser, svekkes evnen til konsentrert virksomhet. Likeså når søvn byttes ut med skjerm som en nattlig syssel. At mobilen er med til sengs og på do, bekreftes i undersøkelsen. Og det offentlige rom er mer privatisert enn noen gang. Det er mer ved skjermbruken som bør gjøre oss betenkt enn de digitale sporene, den totale over- våkingen av våre liv og flommen av skreddersydd reklame. Undersøkelsen viser imidlertid at mange både irriterer seg over partnerens mobilbruk og har dårlig samvittighet for sin egen. Begge deler gir kanskje et håp - og om en nødvendig korrigering?


Minilederen: Opp i røyk

Tollvesenet skrev ut over 200 forenklede forelegg i første halvår. Blant annet har man beslaglagt snaut fire millioner sigaretter.

Tollvesenets håp om pene statistikker for inneværende år har med andre ord gått opp i røyk.