Onsdag startet fiskeriminister Per Sandberg «sjarmoffensiven» for å få lov til å starte med kvotehandel også for de minste båtene. I fiskerikretser er dette omstridt. Den største næringsorganisasjonen har gitt klarsignal, mens den minste, Norges Kystfiskarlag, sier klart nei.

Sandberg har for første gang sagt litt om hva han mener om stridsspørsmålene. Han vil fjerne de årlige deltakeradganger, og erstatte dem med fisketillatelser. Båtene, som i dag får kvoter via sine grupper, skal få tildelt dem direkte. Formodentlig som en promillesats. Alle ekstraordinære kvotetildelinger, eksempelvis ferskfiskordning, kyst- og distriktskvoter, skal samles i en ordning — en ekstrakvoteordning.

Rekruttering skal i fremtiden ikke skje ved at det deles ut rekrutteringskvoter, men for eksempel ved å gi fartøy en ekstra bonus gjennom ekstrakvoteordningen. Samtidig åpner Sandberg for at det etableres en appbasert kvoteutveksling. Båter som ikke klarer å fiske sei- eller hysekvotene, skal kunne leie dem ut. Forutsetningen er at de ellers er i aktivt fiske.

På ett annet punkt er Sandberg ikke til å misforstå: Han vil ha bort samfiskeordningen. Dette er en ordning der flere båtkvoter kan fiskes av et annet fartøy. Mange driver til og med samfiske med seg selv. Mange steder ligger det båter på land. Disse er verken utrustet eller egnet for å drive fiske, slik regelverket tilsier. Samfiske er, om vi forstår Sandberg rett, full strukturering uten at det stilles krav til kondemnering. Sandberg vil ha ordningen bort.

Det mest slående så langt er hva Sandberg ikke sier. I Svolvær sa han ingenting om kvotehandel bør tillates i sjarkflåten. Han sa ingenting om ressursrenteskatt. Og han sa heller ingenting om hva som skal skje med allerede kjøpte fiskekvoter, som er i ferd med å bli så gamle at de etter regelverket skal leveres tilbake til gruppen de kom fra. Dette er de store stridstemaene, som skal drøftes i en stortingsmelding som kommer oppunder jul og som skal debatteres utpå våren 2019. Beslutningene vil ha stor innvirkning også i vår region.

Sandberg bedyret i Svolvær at han ikke har bestemt seg, og harselerte litt over de aviser som sier at han har det. Sandberg får si hva han vil, men det rekker at Norges Fiskarlag har gitt en soleklar anbefaling som det vil være krevende å gå imot.

Minilederen: Søta bror

Sverige er landet vi nordmenn reiser mest til på ferie.

Og landet vi vitser mest med.

Onsdag startet fiskeriminister Per Sandberg «sjarmoffensiven» for å få lov til å starte med kvotehandel også for de minste båtene. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet