Vår region har en stor sjarkflåte, og i næringa lokalt er meningene delte om det skal åpnes for kjøp og salg av kvoter for båter under 11 meter.

Og lite tyder på at det blir kvotekjøp og -salg for den minste gruppen fiskefartøyer. Også det politiske Norge er delt i denne saken. Det handler først og fremst om en frykt for at kvoteprisene vil bli så høye at det vil være vanskelig for unge fiskere å komme inn i næringa. Inngangsbilletten vil rett og slett bli for høy. Det er også frykt for at det vil oppstå en «kvoteadel», og at små fiskevær kan rammes.

Alt tyder derfor på at fiskeriminister Per Sandberg vil få store problemer med å skape et flertall for at det skal bli lovlig med kjøp og salg av fiskekvoter også for båter under 11 meter. Sandberg har lansert fire ulike modeller som kan brukes, men har også bedt om frie innspill fra høringsinstansene. Nær 40 har brukt muligheten til å gi innspill til fiskeriministeren.

Fiskeriministeren har fått solid støtte fra den største bransjeorganisasjonen, Norges Fiskarlag. «Lillebror», Norges Kystfiskarlag, er fortsatt like sterk motstander mot enhver form for kvotehandel i kystfiskeflåten. LO-forbundet NNN sier også nei, mens Sametinget vil videreføre samfiske-ordningen mellom to fiskere med hvert sitt fartøy som er rigget, utstyrt og godkjent for fiske. Samfiskeordningen er blitt stadig mer populær. I år er det nær 260 samfiskelag som har vært i drift.

Stortinget vedtok i juni 2003 å innføre kvotehandel i kystfiskeflåten over 15 meter fra 2004. Arbeiderpartiet lød den gangen som om de var imot, men etter at partiet vant valget i 2005, ble kvotehandelen utvidet ned til 11 meter. Men der går trolig også grensen.

Senterpartiet, SV og Rødt vil trolig også si nei. Det kan lett bli sånn at KrF kommer «på vippen» også i denne saken. Det er dermed høyst usannsynlig at regjeringen vil få flertall om det fremmes et forslag om å utvide kvotehandelen. KrF sier nemlig nei til dette i sitt partiprogram.

Med andre ord; Det er lite sannsynlig at det åpnes for kjøp og salg av fiskekvoter også i sjarkflåten. Heldigvis, sier mange. Regjeringen og fiskeriministeren bør nå konsentrere seg om å legge best mulig til rette for sjarkflåten, som er svært viktig for bosetting i kyst-Norge, ikke minst i vår region.

Minilederen: Forbud

Skogbrannfaren er så stor sørpå at politi og brannvesen har innført forbud mot grilling i skog og mark.

Nordpå er utfordringen å få fyr på grillen.