VG har den siste tiden omtalt hvordan «Det Norske Kartselskapet» har lurt over 200 kommuner for til sammen 7.5 millioner kroner, ved å selge ubrukelige informasjonstjenester ved hjelp av utspekulerte og manipulerende salgsteknikker.

Det er ikke snakk om omfattende tap for Lenvik og Målselvs kommuneøkonomi, men det er likevel utrolig irriterende og alarmerende at skattepenger har gått til slik svindel. At denne systematiske og uakseptable praksisen er avdekket, gjør man i fremtiden er bedre rustet for å gjennomskue slikt.

Lenvik-rådmann Bjørn Fredriksen sier rutinene er endret for å kvalitetssikre rutinene opp mot leverandører. Alt skal kvalitetssikres før det opprettes en konto. Han sier at svindel blir mer og mer utspekulert, og at det stadig er noen som prøver seg. At kommunene er blitt lurt av et så «offisielt» navn som Det Norske Kartselskap er i utgangspunktet forståelig.

Kommunene, ikke bare Lenvik og Målselv, bør gjøre grundige sjekker av sine leverandører, og sjekke at de ikke har flere skjelletter i skapet. Både privatpersoner, offentlige etater og selskaper og næringslivet for øvrig blir daglig utsatt for svindelforsøk, særlig via epost og telefon, men også via falske fakturaer pr. post. Det er fort gjort å betale uten å sjekke — og for å unngå ubehageligheter og inkassovarsler.

Det Norske Kartselskapet har drevet med en forbrytersk og utspekulert praksis overfor norske kommuner. En forutsetning for et velfungerende demokrati og skattesystem er at alle som bidrar føler seg trygg på at pengene kommer fram der de skal, og at de til syvende og sist kommer dem selv til gode. Da må ikke pengene havne hos et Oslo-selskap som driver med lugubert telefonsalg.

Minilederen: Skremsler

Lyskastere, lyd som imiterer hauk og fugleskremsler er satt opp for å bli kvitt terneproblemet ved Shell på Finnsnes.

Det funker sikkert. Men vi gjetter at ternene bare tar en liten sideforskyvning og slår seg ned andre steder i byen.

Lenvik kommune (bildet) og Målselv har vært innvolvert i Det Norske Kartselskapet. Foto: Trond Sandnes