Den grisete meldinga sendt til Liv Signe Navarsete rir Senterpartiet som en mare, og marerittet går ikke over før noen våkner og innrømmer sin brøde.

Avsenderen var en av ti deltakere på en lystig herretur på en hytte. Saken har fått en ekstra spiss over seg fordi mange av deltakerne på hytteturen arbeidet mer eller mindre åpent for å få Navarsete fjernet som Sp-leder for fire år siden.

Norsk politikk er ingen dans på roser, og de som frivillig utsetter seg for offentlighetens søkelys må tåle mye. Noen ganger for mye. Siden #metoo-bølgen begynte å rulle mot slutten av fjoråret, har mange vært nødt til å ta konsekvensene av sine egne dumheter.

Senterpartiet sliter med å komme til bunns i denne saken — fordi alle de ti impliserte nekter å oppklare den. Dermed fortsetter og forsterkes møkkalukta. Alle ti har i det minste gjort seg skyldige i å tildekke faktum. Det tjener de ti lite til ære at de holder munn for å dekke over hverandre. Hvis de får slippe unna med sin taushet, vil dette skape presedens for andre.

Senterpartiet bør derfor finne en adekvat måte å si ifra at medlemmenes opptreden er forkastelig og ikke i tråd med partiets verdier.

Men det er også alvorlig at Senterpartiets øverste ledelse i to år ikke brydd seg med å mene noe om sexsjikanen mot Liv Signe Navarsete. I stedet har partiledelsen vært opptatt av å fortelle at de nærmest har vært forskånet for #metoo-saker, i alle fall sammenlignet med andre partier. Da Metoo-bølgen skyllet over det politiske landskapet, kunne ikke Sp-ledelsen huske å ha fått noen varsler de siste fem årene.

For første nestleder Ola Borten Moes vedkommende er den sjikanerende meldingen kjempepinlig. Han tok nylig et moralsk oppgjør med Trine Skei Grande og hennes framstilling av hva som skal ha skjedd i kornåkeren i hans eget bryllup. Nå er det Borten Moe moral og etikk det kan stilles store spørsmål ved.

Men mer enn noe annet er dette Trygve Slagsvold Vedums store utfordring. De kritiske spørsmål står i kø for Sp-lederen: Hvorfor har han ikke i løpet av to år tatt høygaffelen fatt og rensket opp i dette villnisset — en sak som er en av styggeste i tsunamien av politiske #metoo-saker? Og hvorfor klarer han ikke nå å tvinge fram det «alle» venter på; At en av de ti gutta på tur skal være mann nok til å innrømme sin ufattelige dumhet?

Minilederen: Tannløs

Sentrumsgatene i Skien er så hullete at 17. maikomiteen er redd for at de som spiller i musikkorpset skal vrikke ankelen eller slå ut ei tann, melder NRK.

Medfølelsen fra beboerne langs nordnorske grusveier i vårløsninga er til å ta og føle på.

– Senterpartiet bør derfor finne en adekvat måte å si ifra at medlemmenes opptreden er forkastelig og ikke i tråd med partiets verdier, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix