Pressens offentlighetsutvalg har gransket åpenheten i norske kommuner. Resultatene er nedslående for kommunene i vår region.

Av landets 423 kommuner havner over halvparten av kommunene i midtfylket blant de 300 dårligste. Bare Dyrøy kommer ut på akseptabelt nivå, med 82. plass. De øvrige havner slik: Lavangen (416), Salangen (402), Berg (395), Tranøy (379), Torsken (343), Lenvik (311), Bardu (173), Sørreisa (168), Målselv (164).

Kautokeino i Finnmark er landets mest lukkede kommune. Ørland i Trøndelag er landets mest åpne kommune. Åpenhetsindeksen 2018 viser at svært mange norske kommuner ved enkle grep kan bli mye bedre på innsyn og offentlighet.

Undersøkelsen baserer seg på hvordan et innsynskrav blir håndtert, tilgjengeligheten av viktig informasjon på kommunenes hjemmesider og på et spørreskjema til kommunene. Kommunene i Finnmark er i gjennomsnitt de mest lukkede — Vestlandet er beste landsdel og Nord-Norge er verstingen.

De små kommunene er jevnt over dårligere enn de store. Undersøkelsen viser også at det politisk er en tendens til at kommuner med Sp-ordførere er mer lukket, mens Høyre-ordførere er mer åpne enn Ap-ordførere, viser undersøkelsen.

Saksbehandlingstiden og manglende retningslinjer for offentlighetsarbeidet, er blant postene som trekker ned i mange av kommunene. Muligheten for avanserte søk gir ekstrapoeng.

Funnene fra Pressens Offentlighetsutvalg bør medføre at alle kommuner i regionen setter i gang en offentlighetsdebatt. Midtfylket som helhet, unntatt Dyrøy, kan umulig være fornøyd med å bli rangert på nedre halvdel. I utgangspunktet er det rådmannen som har ansvaret med å påse at offentlighetsloven i størst mulig grad etterleves i praksis, men rådmennene lever ikke i et vakuum. Dersom det skapes et politisk klima for at det ikke er så nøye med åpenhet, får rådmann og ordførere «herske» i fred. Det passer nok mange.

Noen kommuner har innført et journalsystem som gjør det mulig for offentligheten å laste mange dokumenter ned direkte uten å måtte spørre en byråkrat om lov først. Det innebærer at de sparer seg selv for veldig mye arbeid. Vi antar at erkjennelsen er at nesten alle dokumenter er offentlige. Flere kommuner bør innføre samme ordning.

Nivået på åpenhet og offentlighet handler, i likhet med en rekke andre saker, om politisk lederskap. Å bli blant Norges flinkeste på offentlighet i løpet bør være et mål for alle, også i midtfylket.

Minilederen: Gass

Motorsykkel-folket kjørte årets første tur i helga, på våt asfalt mellom høye brøyteskavler.

Nå er det på tide at også våren setter full gass.

Mildvær regn og sørpe - Lenvik rådhus på Finnsnes. Foto: Trond Sandnes