Vær så snill — vær varsomme!

God påske! 

Det lureste man kan gjøre, er å gå bak ei jente og holde kjeft

Folkebladet på lederplass 28. mars 2018
leder

For noen har nok påskeferien allerede vart noen dager. Skoleelever, lærere og taktikere med oppspart ferie har kanskje alt ankommet hytta, og gjort unna første del av høytida. Vi andre er på tur.

Og enten du skal hit eller dit — med ski, skuter eller bil — er skredfaren relevant — uansett. Inngangen til påska ble noen solide doser hvitt, anført av feiende vinder som har flytta snømassene rundt om. Det har gjort at alle varsellamper er tent hos meteorologene, skredvarslerne, politiet og hjelpeorganisasjonene. Lavinehundene står i helspente bånd, klare til å dra ut for å redde herr og fru Hvermannsen som har havna i uføret.

Der er det lett å havne om du ikke tar rådene på alvor. Og råd er det nok av. Et av de bedre vi har funnet denne påska, kom fra skredforsker Audun Hetland. Han uttalte til avisa iTromsø at det lureste man kan gjøre er å ga bak ei jente og holde kjeft.

– Det er ingen rene jentegrupper som er blitt tatt av snøskred. Derfor er det tryggest å gå på tur med jenter og la jentene bestemme hvor dere skal gå, sa Hetland.

Gehaltet i uttalelsen skal forskeren få stå for, men det er jo ikke rakettforskning å hevde at menn ofte tar større sjanser enn damer. Det er i alle fall ett av mange gode råd, som å holde seg på fjellryggene, unngå bratte sider og trange daler. Varsom.no advarer også mot å slavisk følge farenivåene, men heller lese hva Varsom.no faktisk skriver.

Og for all del, før skuterfolket tar full fyr igjen. Meldinga gjelder alle som ferdes i marka. Skifolk og skuterfolk. Vi har ingen å miste.

Så langt i år har vi ikke mistet noen i skred. La oss innstendig håpe og be for at det holder seg slik. Imidlertid er det noe som avgjøres av deg. Det er dine valg som avgjør hvor trygg du skal være i påska.

Håpet er at når vi oppsummerer påska 2018, så var det den påska da det heftigste som skjedde var noen beinbrudd, ett par stavbrekk og litt for lessen bruk av solkrem.

Vi krysser fingrene og ønsker alle ei god påske!


Minilederen: Glade lakser

Lakseprisene fyker til værs. Nå tjener oppdretterne i Norge nesten femti kroner for hver hundrelapp de omsetter for.

Oppdrett går rett opp.