I norsk sammenheng er det et svært sjeldent politisk spill som pågår på Stortinget. Temperaturen er skyhøy, og retorikken, trusler og krav har en svært unorsk dimensjon over seg.

I skrivende stund mandag ettermiddag er ikke utfallet klart rundt Sylvi Listhaug (Frp) og regjeringens skjebne etter hennes famøse Facebook-innlegg. Trolig blir siste ord sagt i Stortinget tirsdag.

Knut Arild Hareide og KrF har regjeringens skjebne i sine hender, og partilederen gjør ingen ting for å avdramatisere eller roe ned situasjonen. Han fremhevet tvert imot alvoret ved å si at dette ikke er en enkelthendelse — og at misnøyen mot Listhaug stikker dypere enn denne enkeltsaken.

Fredag 9. mars postet justisminister Sylvi Listhaug et bilde på Facebook av maskerte soldater med teksten: «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet». Hun reagerte på at Arbeiderpartiet med flere ikke støttet regjeringens forslag om å ta statsborgerskapet fra fremmedkrigere uten rettslig behandling først.

Listhaug måtte nærmest «slepes» til å si unnskyld for det som åpenbart var en forsøpling av den politiske debatten. Flere ganger skal statsministeren ha oppfordret henne til å slette innlegget, men hun var ulydig.

På KrFs ekstraordinære landsstyremøte i går presiserte KrF-leder Hareide at «det er stor forskjell på tilgivelse og tillit». Det hørtes ut som om han mener denne saken er så alvorlig at han anbefalte mistillit. Men KrFs landsstyre er splittet. Mange tar til orde for å støtte Erna Solberg og den borgerlige regjeringen.

Og det var også overraskende hvor sterkt press Hareide la på Solberg: Spark Sylvi Listhaug som justisminister, eller ta konsekvensene. Det var kjernen i Hareides budskap før landsstyremøtet. Det betyr at Erna Solbergs regjering er i en mildt sagt utsatt posisjon. Solberg kan dermed stå i et valg mellom Listhaug og KrF. Et annet utfall kan bli at Listhaug trekker seg.

Å gi Listhaug en ny statsrådspost for å unngå mistillit, blir avvist av Erna Solberg og Høyre sammen med Frp. Det er her regjeringen blir utfordret av KrF. Solberg må vise at Listhaugs stadige ydmykelser og angrep både på Ap og KrF får konsekvenser. Hvis ikke er det over.

Minilederen: Sjokk

Fotball-Norge er i sjokk etter at Strømsgodset og et 40-talls fans reiste helt fra Drammen til Tromsø, bare for å oppleve at eliteseriekampen ble avlyst på grunn av snø og rokk og fokk.

Vi slutter oss til de sjokkerte. Tenk, snøfall i Nord-Norge i mars måned...