Krevende jobb for erfaren megler

Med slikt samarbeidsklima, eller rettere sagt fravær av sådant, var det til slutt helt nødvendig med megling.

Folkebladet på lederplass 13. februar 2018

MEKLER Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) blir mekler i konflikten mellom Troms og Finnmark om fylkessammenslåing.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

leder

Det gikk vel strengt tatt som det måtte gå. Etter å ha hatt fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) i Finnmark og fylkesrådsleder Willy Ørnebakk (Ap) i Troms inne på teppet, ble det torsdag klart at kommunalminister Monica Mæland setter inn en megler for å løse opp i floken mellom de to fylkene.

Ministeren har foreløpig forholdt seg rolig til såpeoperaen i nord, men nå ser hun behovet for å foreta seg noe. Megleren blir stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap), som må bruke sine evner og erfaringer som advokat og tidligere justisminister for alt de er verdt.


Knut Storberget skal mekle om fylkessammenslåing

Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) er brakt inn i konflikten mellom Troms og Finnmark. Han skal fungere som mekler i konflikten.

Lokalisering av hovedsetetet er kanskje det mest ømtålige punktet i forhandlingene. Men utover den overordnede plikten til å sørge for at den nye regionen fungerer fra første dag, foreligger det ifølge NRK ingen regler om at regionen må ha fattet noen endelig beslutninger om lokalisering før sammenslåingen.

Det finnes utallige bortforklaringer på at det gikk som det gikk i forhandlingene mellom Troms og Finnmark, men vi kan bare igjen slå fast at forhandlingsutvalgene ikke evnet øvelsen med å skape tilfredsstillende dialog gjennom en hel møteserie. Ja, saken er vanskelig, blant annet basert på at en av partene har hatt bakbeina solid plantet i bakken gjennom hele prosessen.

Noen mener det er en seier for Finnmark at delegasjonen ikke har latt seg overtale i sakens anledning, noe som må bety at man er tilfreds med at hele komplekset havnet på bordet til kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Akkurat det er en umoden fallitterklæring — at man ikke respekterer to stortingsvedtak og at man ikke setter seg ved forhandlingsbordet med intensjoner om å finne fellesløsninger. Prosessene har ikke vært optimal i forhold til hvilke regionale tjenester som blir «outsorcet» til kommuner og fylkeskommuner, men når det inviteres til dialog for å finne løsninger på tvers av fylkesgrensene, må man nedtone lokalpatriotiske følelser.


Innstilles som leder for «nye» Høyre i nord

Geir-Inge Sivertsen fra Finnsnes innstilles som fylkesleder for et sammenslått Troms og Finnmark Høyre.

I stedet har man vært vitne til politisk ping pong, kanskje spesielt etter møtene der virkelighetsoppfatningen spriker som Bortens legendariske staur. Partene har ikke engang vært enige om hva som ble sagt underveis, en situasjonen som eksempelvis ville vært utenkelig i profesjonelt styrearbeid i privat næringsliv.

Med slikt samarbeidsklima, eller rettere sagt fravær av sådant, var det til slutt helt nødvendig med megling.


Minilederen: Kaos

Snøkaoset i Sør-Norge fortsetter. Natt til mandag snødde det 50 cm, og busser og annen trafikk stoppet helt opp.

Medfølelsen fra nord er til å ta og føle på.