Lenvik kommune har brutt regelverket for offentlige anskaffelser og habilitet så det suser — og slaktes fullstendig i rapporten fra KomRev Nord.

Saken setter kommunens omdømme på nye prøver. I prosessen med å danne nye Senja kommune er en slik svært uheldig sak det siste storebror Lenvik kommune trenger.

I så måte er det allerede gjort grep som gir en viss grunn til optimisme med tanke på framtidige rutiner i kommunen. Nåværende rådmann Bjørn Fredriksen legger seg skinnflat og beklager saken på det sterkeste, men viser til at det er ansatt ny innkjøpssjef og kommuneadvokat. «Man ser allerede nå en betydelig forbedring i kommunens rutiner og målet er nå at hver enkelt sak skal behandles etter de bestemmelser som gjelder innenfor innkjøpsområdet».

I sum er den nesten 100 sider lange rapporten fra KomRev Nord en sammenhengende slakt av kommunens saksbehandling og rutiner. Den rammer først og fremst tidligere rådmann og hennes stab, men også den politiske ledelse i kommunen stilles i et grelt lys.

Det gjør ikke saken bedre at ordfører Geir-Inge Sivertsen allerede i mai i fjor mente dette var en «ikke-sak» da Kommunal Rapport begynte å stille kritiske spørsmål, og journalistikken ble karaktierisert som «uetterrettelig, spekulativ og tendensiøs». I dag sier Sivertsen at «det har skjedd en glipp til de grader».

Det er andre toner, og Lenvik kommune bør til de grader ta lærdom av saken.

Minilederen: Fest?

Rentefesten kan være over, advarer finansekspert i Sparebank1 Nord-Norge.

Nå har vel aldri det å betale renter vært en fest, uansett høye eller lave.

– Lenvik kommune er en stor kommune, og reglene som er brutt burde være «barnelærdom» for en såpass stor administrasjon,skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Trond Sandnes