Hvor rødt kan egentlig rødt bli når man blander inn litt grønt?

DEBATT: Fra venstre SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahr Støre under partilederdebatt i Stortingets vandrehall etter at valgresultatet var klart seint mandag kveld.  Foto: Naina Helén Jåma / NTB

kommentar

Så er det da klart en gang for alle. Det er tirsdag, dagen etter dagen, og ingen er lengre i tvil. Det er Jonas Gahr Støre som har stukket av med det lengste strået i valget 2021. Uansett hvor mye man messer om at det er det dårligste valget på en mannsalder for Arbeiderpartiet gikk de seirende ut som det største partiet. Men det er nå det begynner for Jonas. Det er nå kabalen skal legges og han må få en styringsdyktig regjering opp å gå. Derfor blir mitt enkle, men samtidig vanskelige spørsmål. Hvor rødt kan rødt bli hvis man blander inn litt grønt?

Senterpartiet er det partiet Støre kommer til å henvende seg til først og søke samarbeid. Men det holder ikke. De to partiene har til sammen 76 mandater og det magiske tallet for makt er 85. Dermed må det mer grønnfarge til. Hodepinene for Støre kan dermed bli hvor dypt det stikker i Senterpartiet å ikke ha med seg SV inn i en rødgrønn regjering. Trygve Slagsvold Vedum kan med andre ord bli en liten joker for Støre, men glem for all del ikke SV og Audun Lysbakken som Støre er avhengige av for å få på plass en flertallsregjering. Eller det som mange omtaler som Jonas Gahr Støres drømmeregjering. Men grensen mellom drøm og mareritt er kort. Det hører også med til historien at de tre rødgrønne partiene regjerte sammen fra 2005 til 2013 — men mye har endret seg i løpet av disse årene.

Men det finnes en annen løsning for Støre om SV og Sp begge setter seg på bakbeina og nekter samarbeid. Rødt og MDG kan bli en utvei for Støre hvis de får Sp med sine 13 mandater med på det. Men bare for å ha det sagt. Det skal mye til for at Støre ikke klarer å stable en regjering på beina. Det kommer til å bli krevende øvelse og kanskje til og med vanskelige forhandlinger for den rødgrønne blokken. Allerede tirsdag er Støre på frierferd og han skal som han selv sier begynne med Senterpartiet. Regjering skal være på plass i midten av oktober ifølge uttalelser fra Støre. Om han klarer det blir ikke opp til Støre alene. Selv har Støre og partiet hans flagget at alle skal med, men det blir ikke realiteten — i alle fall ikke i regjeringsforhandlingene. Støre sier selv at han er villig til å bruke den tiden det trengs for å danne en ny regjering, men tar høyde for å ha toppet laget til budsjettforhandlingene.


Valg 2021 - resultater

Stortingsvalget 2021 - resultater og mandatfordeling.


Ser man på Troms er det Sandra Borch (Sp), Erlend Svardal Bøe (H), Per Willy Amundsen (Frp), Cecilie Myrseth (Ap), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Nils-Ole Foshaug (Ap) som skal representere deg på Stortinget de neste fire årene. Tre av disse fra Midt-Troms. Men her kan det fort skjer endringer når posisjoner skal fordeles og kabalen skal falle på plass. Blir det Støres drømmeregjering er det tre — om ikke fire — som kan havne i statsrådsposisjon. Både Borch (Sp), Myrseth (Ap) og Knag Fylkesnes (SV) og nykommer Nils Ole Foshaug (Ap) kan alle være potensielle rundt kongens bord.

Det er uhyre tidlig i prosessen, men la oss leke litt med tanken. Havner Knag Fylkesnes (SV) i statsrådposisjon havner Kathrine Boel Gregussen (SV) — også fra Midt-Troms — inn på tinget. Skulle Sandra Borch (Sp) havne i statsrådposisjon rykker Ivar B. Prestbakmo (Sp) inn som fast representant. Det er heller ikke utenkelig at en dreven politiker som Prestbakmo kan få en telefon fra Støre og rykke rett inn som statsråd. Så Midt-Troms kan bli historisk godt representert på Løvebakken. Nå er dette selvfølgelig bare spekulasjoner og lek med kortstokken til Støre, men alle er gode kandidater og uansett hvordan Støre snur og vender på det må han nok finne seg i alle fall én statsråd fra Troms.

Kabaler og posisjoner til side. Valget 2021 var en thriller til siste sekund og det dukket også opp noen overraskelser. KrF havnet under sperregrensen og gjorde et historisk dårlig valg og endte opp med tre mandater. I tillegg var det mange som hadde trodd at dette valget skulle bli miljøvalget over alle miljøvalg. Slik ble det heller ikke. For også Miljøpartiet De Grønne havnet under sperregrensen og fikk inne bare tre mandater. Noen ble nok også overrasket at Rødt fikk inn åtte mandater og dermed får Bjørnar Moxnes syv kollegaer de neste fire årene. En gammel ringrev i stortingskorridorene er Carl I. Hagen som når ser ut til å bli valgt inn på utgjevningsmandat for Oppland. Hvem så den komme?

Uansett hvordan man snur og vender på det. Erna Solbergs (H) tid som leder av regjeringen er over. Den blå blokken endte opp med 68 mandater og selv om undrenes tid ikke er forbi er det mer eller mindre utenkelig at Solberg skal klare å stable noe på beina som ligner på en styringsdyktig regjering.