Alle skal med — men det er ikke Nils Oles tur

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

«Trøsten» for vår region er at vi får inn to fortsatt ganske unge, men samtidig svært rutinerte politikere

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

Utfallet av den siste meningmålinga for Troms fra NRK — presentert i Folkebladet fredag, er akkurat som det gamle slagordet for Arbeiderpartiet: «Alle skal med». Alle partiene som har en realistisk sjanse til å bli represerntert på Tromsbenken får inn èn representant hver.

Paradoksalt nok er det en av Arbeiderpartiets kandidater som har mest grunn til å være skuffet, og som ikke ser ut til å få være med, denne gangen. Målselvdølen Nils Ole Foshaug, Aps andrekandidat, var inne i varmen ved forrige NRK-måling. Nå er han ute i kulden.

Men løpet er ikke kjørt, og det er jevn kamp om det siste mandatet. SV har hatt jevn framgang, gjorde et godt skolevalg og har på denne målingen fått inn sin toppkandidat Torgeir Knag Fylkesnes — som i dag sitter på Stortinget på et utjevningsmandat. Nå er han inne på «fast plass», på bekostning av Foshaug fra forrige måling. Men bare noen få hundre stemmer kan være skillet mellom suksess og fiasko ved dette valget i Troms.

KALDDUSJ: «Det skal holde hardt om Nils Ole Foshaugs kandidatur vil blomstre såpass at han kan pakke kofferten og ta plass på Stortinget».   Foto: Jan-Erik Bergstad

Spørsmålet er hvem som mobiliserer best i innspurten. Ap-leder Jonas Gahr Støre har skjønt at andremandatet i Troms henger i en tynn tråd. Derfor tok han turen til Tromsø på slutten av uka, akkurat som han gjør denne helga til tre andre fylket der mandater er i spill og små marginer vil avgjøre.

«Jeg er som et oppvarmingsband», sa Gahr Støre i Tromsø, på sin støtte-turnè for målselvdølen Nils Ole Foshaug. Det som etter alt å dømme er den kommende statsministeren gikk skulder ved skulder med Foshaug gjennom Storgata i Tromsø og delte ut røde roser. Men det skal holde hardt om Foshaugs kandidatur vil blomstre såpass at han kan pakke kofferten og ta plass på Stortinget.

Torgeir Knag Fylkesnes fikk langt fra noen drømmestart på innspurthelga. Aftenposten og Folkebladets samarbeidsavis iTromsø omtalte fredag at SV-toppen bor i gratis pendlerbolig i Oslo samtidig som han leier ut sin egen leilighet i hovedstaden — og at han har tredoblet formuen og blitt millionær. Fylkesnes føyer seg inn i rekken av sentrale politikere som er blitt omtalt de siste ukene med fokus på bruken av stortingsleiligheter. Og selv om han ikke har brutt noe regelverk er slik omtale alltid en «dårlig sak», ikke minst for en SV-politiker.

STATSRÅDSEMNER: «Både Sandra Borch (Sp) og Cecilie Myrseth (Ap) er i høyeste grad aktuelle statsrådkandidater i en eventuell Ap/Sp-regjering».  Foto: Daniel Lilleng

Om det vil gjøre utslag på valgresultatet for de omtalte gjenstår å se — for KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad ser det ut til å slå andre veien; Han og KrF har fått en opptur, og spesielt på Sørlandet mobiliseres det for Ropstad og hans parti.

Den siste meningsmålinga før valget bekrefter de tendensene vi har sett de siste ukene: Senterpartiet faller tungt — en nedtur som for alvor startet da FNs klimarapport kom og fokuset i valgkampen dreide bort fra distriktspolitikk og by mot land-kampen. Sammenlignet med NRK-målingen i august faller partiet med 9,2 prosentpoeng. En kjempesmell som gjør at andrekandidaten Ivar B. Prestbakmo er sjanseløs på en fast stortingsplass.

Frp og SV styrker seg, akkurat som vi så i skolevalget. Det gjør at både Per-Willy Amundsen fra Frp og Knag Fylkesnes fra SV ser ut til å være på relativt trygg grunn. Slik også Høyres Erlend Svardal Bøe er, til tross for elendige resultater på alle mulige galluper de siste ukene.

For Midt-Troms er det synd dersom Nils Ole Foshaug ender på sidelinja. Den tidligere Målselv-ordføreren og nåværende leder for Troms Arbeiderparti har et enormt engasjement, og har jobbet seg søkksvett i valgkampen med reiser og besøksrunder — og samtidig har han tapetsert fylkets aviser med leserinnlegg og meningsytringer. Med sin bakgrunn vil han kunne være en ressurs i forsvars- og sikkerhetspolitikken, der både Troms og Nord-Norge har vært syltynt representert de siste årene i stortingskomiteene.

UTSLAG?: «Fylkesnes føyer seg inn i rekken av sentrale politikere som er blitt omtalt de siste ukene med fokus på bruken av stortingsleiligheter»:  Foto: Hakon Steinmo

«Trøsten» for vår region er at vi får inn to fortsatt ganske unge, men samtidig svært rutinerte politikere — begge fra Lavangen. Og både Sandra Borch (Sp) og Cecilie Myrseth (Ap) er i høyeste grad aktuelle statsrådkandidater i en eventuell Ap/Sp-regjering. Borch nevnes av politiske kommentatorer som en mulig samferdselsminister — Myrseth som fiskeriminister. Dersom SV skulle havne i regjering sammen med Ap og Sp, som akkurat nå ikke virker spesielt sannsynlig, kan også Torgeir Knag Fylkesnes være en aktuell kandidat som fiskeriminister.

Valget blir en thriller. Meningsmålingene de siste ukene har vist samme tendenser, men de spriker — og det kan være små marginer som skiller. Skolevalget — som bruker å være en god pekepinn på hvordan valget ender — ga noen merkelige utslag i Troms. Kanskje er det mer åpent enn meningsmålingene tyder på og mange går rundt og tror.

Det viktigste uansett for folk i Troms er å bruke stemmeretten. Godt valg!