God jul til dere alle! Vi trenger det...

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Takk for dugnadsinnsatsen i 2020, og lykke til med dugnaden i 2021. God jul til dere alle! Vi trenger det.

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

Så er vi der — det er jul og tid for ettertanke. Og det er mye å tenke på. Vi er i ferd med å legge bak oss det merkeligste året de aller fleste som lever i dag har opplevd. 2020 er og blir annerledesåret. Det er et år mange av oss ikke kan bli ferdig med fort nok. Det er året vi kommer vil å snakke om lenge — og fortelle om til våre barn, barnebarn, oldebarn — slik våre foreldre, besteforeldre og oldeforeldre fortalte oss om krigen.

12. mars 2020. Datoen du i lang tid vil huske — hvor du var og hva du gjorde da regjeringen stengte ned landet, og en av de største dugnadene i moderne tid begynte; Dugnaden mot koronaviruset. Det er den moderne tids «hvor var du da Oddvar Brå brakk staven»-datoen.

Året 2020 har vært sammenhengende spesielt, men også gått litt i bølgedaler. Våren etter 12. mars var tung, seig og krevende. Sommeren var bedre. på grensen til god, og mange av oss tok sjansen på å dra på en liten ferie. Så kom høsten med følelsen av en stadig tyngre motbakke, med økende smitte.

Så kom de gode nyheter om vaksine — før vi måtte ta en ny nedtur med mutasjoner og ny stigende smittekurve. Slik vil det nok fortsette ei stund — dessverre, selv om vaksinen snart er på plass, og de første kan få et stikk i armen rett rett etter nyttår.

Julaften er dagen for å takke. Og akkurat i dag bør vi samle oss om en kollektivt takk. En takk for at nettopp du har deltatt i dugnaden for å holde smittetrykket nede i lokalsamfunnet vårt, og i Norge. Takk for at nettopp du har ofret litt av din frihet for at andre skal holde seg friske. Takk for at nettopp du har holdt avstand, spritet hender og fulgt myndighetenes smittevernråd.

Takk for at nettopp du valgte å delta i det som trolig blir ditt livs viktigste dugnad. Det betyr mye for veldig mange, og du skal vite at det at nettopp du deltok utgjorde en forskjell.

Det finnes mange små superhelter der ute. Det blir feil å trekke fram enkeltgruppers innsats i denne dugnaden, men det er spesiell grunn til å berømme de yngste og de eldste i lokalsamfunnet vårt, for alt de har ofret dette året.

Vi er imponert over hvordan barn helt ned i barnehage og småskolen innretter seg etter myndighetenes smittevernregler. Det kan ikke være enkelt for de yngste blant oss å plutselig ikke få gå i barnehagen eller på skolen, ikke få lov til å leke med hvem de vil, bare fordi at de ikke er i samme kohort, ikke få delta på fritidsaktiviteter eller få feire bursdagen sin sammen med venner, besteforeldre og andre de er glade i.

Dere er alle sammen små superhelter! Helter som det er viktig at alle vi voksne tar ekstra godt vare på. Fortell ungene at deres bidrag er viktig. Fortell dem at deres offer er med på å holde smitten nede i samfunnet, og fortell dem at innsatsen deres betyr mye.

Mange av de eldste blant oss i lokalsamfunnet har hatt det vanskelig etter 12. mars. Isolasjon og ensomhet er stikkord, det samme er stengte institusjoner og sosiale tilbud i hverdagen. I likhet med barna, er det viktig å fortelle de eldste blant oss at deres innsats betyr mye i den store sammenhengen. Har du mulighet nå i jula, så sett av litt ekstra tid til dine eldste. Ta en ekstra telefon eller dra på et ekstra besøk til noen du tror trenger det. Alle trenger vi å bli sett, og ekstra viktig er det at vi setter ord på takknemligheten overfor dem som i snart ti måneder har deltatt på dugnaden, blant annet gjennom store inngrep i deres hverdag.Nå står en annerledes julefeiring for tur for mange i vår region, og det er viktig å være bevisst på at dugnaden ikke er over. Koronasmitten er fortsatt i samfunnet rundt oss, og med økt reisevirksomhet i forbindelse med julefeiringa, så er det ekstra viktig at nettopp du fortsatt er med på dugnaden.

Myndighetene har vært tydelige på hvor mange vi bør være rundt bordet i juleselskapet, og hvor mange ganger vi kan invitere til festlig lag. Selv om jula normalt er tida for å samles og «bli oppdatert» på hva som har skjedd i venneflokken siden sist, så er ikke årets jul normal. Husk det.

Selv om fristelsen til å møtes er stor, og du kjenner abstinenser etter å være skikkelig sosial, som om det var 2019, så er det ekstra grunn til å være en god dugnadsdeltaker nå i jula. Klarer vi det, så klarer vi kanskje å unngå mer smitte inn i lokalsamfunnet i tida fremover. Da kan vi «stå han av» inntil de aller mest sårbare blant oss har fått koronavaksinen.

Da starter en ny dugnad; vaksinasjonsdugnaden. Opplysningene som er tilgjengelig per nå om vaksinene som skal rulles ut i Norge, tyder på at den både gir god beskyttelse mot koronaviruset og ikke har mange bivirkninger. Det er frivillig å ta vaksinen, så derfor er disse to faktorene viktig når mange nå fremover skal avgjøre om de også vil delta i vaksinasjonsdugnaden.

Skal vi lykkes i koronadugnaden 2.0, så er vi avhengig av at mange stiller opp og deltar der også, samtidig som den første dugnaden fortsetter som før. Det kan for enkelte være et vanskelig valg å ta, om man skal ta vaksinen eller ikke. Er du i tvil, så bruk julehelga på å lese faktabasert informasjon om vaksinen, slik at valget ikke blir så vanskelig den dagen ditt navn ropes opp i vaksinasjonskøen.

Takk for dugnadsinnsatsen i 2020, og lykke til med dugnaden i 2021. God jul til dere alle! Vi trenger det. Og til slutt, et nyttårsønske om at den hardeste ria ikke blir like hard i 2021.