Farger hele Midt-Troms grønt som gresset

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Hestehandelen i de ulike kommunene i regionen etter valget har ikke bidratt til klargjøring for velgerne — heller til mer forvirring

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet

GRØNN: Bengt-Magne Luneng blir ordfører «ispedd en dæsj blått i Målselv». Her jubler han etter valgseieren i høst.  Foto: Jan-Erik Bergstad

GRØNNERE: Toralf Heimdal «fosset i kommunevalget fra alle andre med 67 prosents oppslutning». Her fra Reistadløpet i 2008.  Foto: Kjell Solbakken

GRØNNEST: Alle disse kunne blitt ordfører. Tre blir, kanskje fire, pluss Tom-Rune Eliseussen (Senja Sp). Fra bak venstre: Bernhardt Halvorsen (Lavangen Sp), Bengt-Magne Luneng (Målselv Sp), Kjell-Sverre Myrvoll (Dyrøy Sp). Foran fra venstre: Sigrun W. Prestbakmo (Salangen Sp), Linn–Charlotte Nordahl (Sørreisa Sp) og Toralf Heimdal (Bardu Sp).  Foto: Privat

kommentar

Aldri før har det «politiske gresset» i Midt-Troms vært grønnere, og aldri før har vi sett en lignende politisk revolusjon i denne regionen etter et valg. Senterpartiet kan få fem av syv mulige ordførere i regionen. Alle brikkene er i ferd med å falle på plass, unntatt èn.


Nå har Luneng tatt et valg i Målselv

Målselvordfører Bengt Magne Luneng (Sp) hadde to «friere» — torsdag kveld tok han valget.

 

Torsdag kveld ble det klart at Senterpartiet i Målselv samarbeider med Høyre, med Bengt-Magne Luneng (Sp) som ordfører og Martin Nymo (Høyre) som varaordfører. Hele kartet fra svenskegrensa til Svensgrunnen er dermed irrgrønt, ispedd en dæsj blått i Målselv og litt blågult i nye Senja kommune.

I Bardu er det grønt, og bare grønt. Toralf Heimdal, med en andreplass i verdenscupen i langrenn fra 2001 på merittlista, fosset i kommunevalget fra alle andre med 67 prosents oppslutning, og ble den store valgvinneren i regionen. Spesielt tilfredsstillende må det være for Heimdal å vite at også «storebrødrene» Målselv og Senja får grønne ordførere. Men det er Heimdal som er storebror i form av politisk rutine. Både Tom-Rune Eliseussen i Senja og Bengt-Magne Luneng i Målselv debuterer med kjede og klubbe.

Grafikk: Slik blir fylkestinget og kommunestyrene i Midt-Troms [+]

Også i Salangen sitter en kretsmester i valg, med 46,6 prosents oppslutning; Sigrun Wiggen Prestbakmo. Hun har funnet sammen med Arbeiderpartiet — og fortsetter som ordfører.

I Sørreisa og Lavangen tar Arbeiderpartiet makta. Slik så det også ut i Dyrøy, men her har en eiendommelig situasjon oppstått: Alt lå til rette for et samarbeid mellom Ap, SV og Høyre, og gjenvalg for Marit Alvig Espenes som ordfører. Pressemelding ble sendt ut, og alt så ut til å ende i fred og fordragelighet. Men Kjell Jostein Lillegård i SV var slett ikke fornøyd med valget av samarbeidspartnere — han ville gå i allianse med Sp og Frp. Og dermed kan faktisk Lillegård, som er innvalgt i kommunestyret, men nå utmeldt av SV, avgjøre ordførerkampen ene og alene. Går han for alliansen med Sp og Frp blir Kjell-Sverre Myrvoll ordfører, og dermed nummer fem av syv mulige i Midt-Troms!

Var det dette den enorme mengden av Sp-velgere i Midt-Troms så for seg da de puttet stemmeseddelen i urna? Neppe.


Her er den nye ordføreren i Målselv

Mandag kveld kom Sp i mål med en avtale med Høyre. Fra før var avtalen med Rødt og SV i boks, og dermed kan Bengt Magne Luneng og Målselv Sp velge både fra høyre og venstre.

 

Senterpartiet har gjort et historisk brakvalg i regionen, og årsakene er sammensatt. Men hovedårsaken er Sp-vinden som har feid over landsdelen som en tornado de siste månedene. Det er en vind partileder Trygve Slagsvold Vedum har blåst i gang, med sin helt bevisste front mot Oslo-eliten og mot alle omstridte reformer, som spesielt har «rammet» Nord-Norge, i alle fall hvis vi skal følge Vedums retorikk. Han traff Ap midt på skarpleggen, så til de grader at det gamle styringspartiet nå har mistet roret og vingler videre, med en partileder som sier valgresultatet var «rett og slett for dårlig» i sin havarirapport. Rett og slett...

Senterpartiet har utvilsomt også håvet inn stemmer, spesielt i Målselv og Bardu, på det som oppfattes som nedbygging av Forsvaret i nord, uansett hvor mye forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har forsøkt seg på motargumenter. Sp var soleklar på at alle helikoptrene måtte være på Bardufoss, og fremmet gang på gang representantforslag i Stortinget i saken. At slike forslag nesten aldri når fram, betyr tydeligvis ikke så mye for velgerne. Det er symboleffekten som er viktig, og her sitter Ap og Høyre naglet i helikopter-saken.

Den siste ingrediensen i Sp-festen i regionen er utvilsomt at partiet har sterke kandidater — spesielt de to ringrevene i Salangen og Bardu. I Senja var det kanskje et signal og ønske om «ny kommune og nye fjes». I Målselv mer en protest mot spesielt Arbeiderpartiet sentralt enn et soleklart ønske om at Bengt-Magne Luneng skulle bli ordfører. For Ap har nok også langt mer lokale saker, som debatten om næringsområdet på Andslimoen, slått ut.

Tema: Les alt om lokalvalg 2019

For velgere som var i tvil hva de skulle stemme før valget, har ikke hestehandelen i de ulike kommunene i regionen etter valget bidratt særlig til klargjøring — heller til mer forvirring. Partiene, og spesielt Senterpartiet, samarbeider i alle mulige retninger. I Senja ville partiet av taktiske grunner ikke røpe ett ord om hvem de ville samarbeide med etter valget. Slik kunne Sp holde alle potensielle velgere innenfor gjerdet. Men partiet fikk også en solid dose kritikk etter valget, med «det var ikke dette vi stemte på»-kommentarer, da partiet valgte å fortsette «Lenvik-modellen» med samarbeid med Høyre, Frp og KrF.

Men dette er «prisen» velgerne må betale i et land der de politiske forskjellene partiene imellom slett ikke er så stor, og der vi kan oppleve at selv SV og Frp finner sammen, eller i alle fall forsøker. Om dette er et gode eller ikke for demokratiet, er en jobb for valgforskere å svare på. Men at det sitter igjen en god del velgere som levende spørsmålstegn, også i «grønne» Midt-Troms, hersker det ingen tvil om.