Miks som kan berge Høyre

Valget til høsten blir åpenbart et personvalg

Sjefredaktør Steinulf Henriksen i Folkebladet
kommentar

Spenningen er utløst. Tirsdag presenterte Senja Høyre sin ordførerkandidat og historiske kommunevalgliste. Toppkandidaten var ingen bombe — men resten av lista smeller det godt av.

Det var en lokalpolitisk sensasjon av dimensjoner da lensmann Arnold Nilsen ble presentert som Senja Arbeiderpartis ordførerkandidat. Dette hadde ingen sett komme. Plutselig hadde Arbeiderpartiet sikret seg en kandidat som kunne ta opp kampen både med Geir-Inge Sivertsen og hvem som helst andre om å bli historiens første ordfører i Senja kommune.

Og meningsmålingen i Folkebladet få uker etterpå bekreftet at Ap har gjort et kupp: 40 prosent av de spurte sa at de ville ha Nilsen, bare 24 prosent pekte på dagens ordfører, Sivertsen. Også en beregning fra Kommunal Rapport utropte Nilsen som klar favoritt. Men alt tyder nå på at vi går mot et svært spennende valg før Senja 2020 er en realitet.

Høyres nominasjonskomitè ledet av Husøy-profil og fiskebåtreder Rolf-Bjørnar Tøllefsen har trolig levert en politisk kjempefangst. Tøllefsen & co har satt sammen ei imponerende liste bestående av 51 navn. At hele 35 av dem er fra dagens Lenvik kommune kan selvsagt være en svakhet. Men sammensetningen i toppen av lista kan bli helt avgjørende for valget. For nettopp miksen mellom svært rutinerte mannlige politikere fra sentrum av nykommunen, og nye, spennende kvinner med klar yttersida-profil, kan vise seg å bli genial når kampen skal tas opp med ei solid Ap-liste toppet med den svært sterke kandidaten Arnold Nilsen.

At Geir-Inge Sivertsen kom ut av tenkeboksen med et klart «ja» til å stå på toppen av lista var ingen sensasjon. Heller ikke at dagens Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jensen havnet på tredjeplass, og lederen av Senja Høyre, Louis Edvardsen, på femteplass. De representerer rutine og er lokalpolitiske tungvektere, fra Finnsnes, Vangsvik og Silsand. Men så kommer coctail-egenskapene til miksesjef Tøllefsen fram: Han blander inn Nina Frantzen fra Sifjord på andreplass. Hun har vært mest profilert i Kystpartiet, også på sentralt hold. På fjerdeplass havner Christine Johansen, profilert Senjahopen-kvinne, og på sjetteplass Lisa Kvalvik fra Fjordgård, opprinnelig fra Silsand.

At Katrine Jensen Hansen fra Rossfjord og Sissel Haugslien fra Finnsnes er satt opp på de to neste plassene, gir toppen av Høyre-lista et sterkt kvinnepreg som kan være et viktig kort i det som kan bli et usedvanlig spennende valg til høsten. At ringreven Åge Konradsen gjør comeback på 11. plass er det også mange som vil merke seg. Den tidligere Lenvik-ordføreren og stortingsrepresentanten for Troms Høyre har en politisk teft få andre lokalpolitikere kan matche.

Men det blir en tøff kamp for Høyre. Nominasjonskomiteèns leder Rolf-Bjørnar Tøllefsen sa det selv under tirsdagens listepresentasjon, uten snev av ironi: Arbeiderpartiet har en «stjerneordførerkandidat» i Arnold Nilsen. Han nyter stor respekt ikke bare i nye Senja kommune, men hele regionen han i dag holder lovens lange arm rundt. Han er et politisk ubeskrevet blad, men representerer også et friskt pust og en ny stemme i en helt ny kommune. Det er en åpenbar fordel.

Valget til høsten blir et personvalg i nye Senja kommune. Men det handler selvsagt også om politikk. Og her har Høyre en fordel: Partiet og dagens ordfører Geir-Inge Sivertsen har stått i spissen for en nærmest eventyrlig næringsutvikling de siste årene, ikke minst med etableringen av Salmars lakseanlegg på Klubben. Sivertsen har også høstet nasjonal ros for sin jobb med dannelsen av Senja kommune. Det kan også bli en viktig kort i kampen om den historiske tronen.